Ylen Aasian kirjeenvaihtaja: Myanmarin vaalit sujuneet hyvin, oppositio todennäköisesti voittamassa

Demokratia ei kuitenkaan näytä kuuluvan kaikille Myanmarissa. Ilmeisesti yksikään opposition ehdokas ei ole muslimi, kertoo Pekingissä vaaleja seuraava Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.

Ulkomaat
Oppositiopuolue NLD:n kannattajat reagoivat nähdessään alustavat ääntenlaskennan tulokset Yangonissa, Myanmarissa.
Oppositiopuolue NLD:n kannattajat reagoivat nähdessään alustavat ääntenlaskennan tulokset Yangonissa, Myanmarissa 8. marraskuuta.Rungroj Yongrit / EPA

Myanmarilaiset ovat äänestäneet historiallisiksi luonnehdituissa parlamenttivaaleissa. Vaalit ovat ensimmäiset maassa sen jälkeen, kun Myanmaria vuosikymmeniä hallinnut sotilasjuntta luopui vallasta vuonna 2011.

Vaalihuoneistot sulkeutuivat iltapäivällä Suomen aikaa. Vaaleja seuraa Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen Pekingissä.

Mäkeläisen mukaan vaalit ovat sujuneet niin hyvin kuin Myanmarin oloissa vain on mahdollista. Arviolta 80 prosenttia on päässyt käyttämään äänioikeuttaan.

– Mistään välikohtauksista tai vaaleihin liittyvästä väkivallasta ei ole kerrottu. Siellä on ollut yli 10 000 vaalitarkkailijaa valvomassa tätä prosessia ja hyvin tiukat turvatoimet, 40 000 poliisia, Mäkeläinen kertoo.

Vaalit askel kohti demokratiaa

Hänen mukaansa nämä vaalit ovat tähän mennessä Myanmarin merkittävin askel kohti demokratiaa, koska on syytä olettaa, että tällä kertaa vaalitulosta myös kunnioitetaan.

Myanmarissa kokeiltiin demokraattisia vaaleja vuonna 1990. Oppositio voitti ne reilusti, mutta oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi pantiin kotiarestiin ja sotilasvalta jatkui vielä parikymmentä vuotta sen jälkeen, Mäkeläinen muistuttaa.

Hänen mukaansa tällä kertaa oppositio on saanut kampanjoida vapaasti. Opposition todennäköisen vaalivoiton jälkeenkin jää sellainen ongelma, että demokratia ei näytä kuuluvan kaikille Myanmarissa.

– Myös oppositio on aika kansallismielinen. Ilmeisesti yksikään opposition yli tuhannesta ehdokkaasta ei ole muslimi, vaikka muslimeita on ainakin viitisen prosenttia tästä kansasta. Maan länsiosan Rohingya-muslimit eivät ole saaneet äänioikeutta, koska heitä ei pidetä myanmarilaisina.

Kenraalit takertuvat valtaansa

Sotilasjuntta hallitsi Myanmaria lähes 50 vuotta. Mäkeläisen mukaan kenraalit eivät ole oikeastaan valmiita luopumaan vallasta, vaan ovat sementoineet asemansa maan nykyiseen perustuslakiin.

Perustuslain mukaan neljännes parlamenttipaikoista on varattu armeijan edustajille, joita myanmarilaiset eivät ole suoraan itse valinneet yhtään mihinkään, Mäkeläinen kertoo.

– Perustuslain muuttaminen on tehty niin vaikeaksi, että oppositio ei voi siinä käytännössä onnistua. Muutos vaatisi 75 prosenttia äänistä parlamentissa. Eli joka ikisen vaaleilla valitun edustajan pitäisi äänestää muutoksen puolesta.

Sotilaskiintiön takia myös hallituksen muodostaminen on tehty aika vaikeaksi oppositiolle. Mäkeläisen mukaan oppositio tarvitsee näissä vaaleissa ainakin kaksi kolmasosaa äänistä.

Ensimmäisiä vaalituloksia pitäisi tulla tämän illan aikana joidenkin vaalipiirien valinnoista. Kattavampi yleiskuva tulee huomisen aikana tai se saattaa mennä jopa tiistain puolelle, Mäkeläinen arvioi.