Hallitus kertoo sote-ratkaisun yksityiskohdista

Miten maa jaetaan 18 maakuntaan? Sen pitäisi seljetä kello 13 alkavassa hallituksen tiedotustilaisuudessa.

politiikka
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kertoi medialle puolueen eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston hyväksyneen sote-ratkaisun tiedotustilaisuudessaan Helsingissä lauantaina 7. marraskuuta.
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kertoi medialle puolueen eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston hyväksyneen sote-ratkaisun tiedotustilaisuudessaan Helsingissä lauantaina 7. marraskuuta.Marrku Ulander / Lehtikuva

Hallitus kertoo iltapäivällä tarkempia yksityiskohtia siitä, mitä se sopi lauantain vastaisena yönä. Virkamiehet ovat viikonloppuna työskennelleet kuumeisesti työstääkseen ratkaisun niin pitkälle, että siitä saadaan pohja lakitekstille, joka on luvattu kevääksi.

Kansalaisia kiinnostanee eniten se, miten maa jaetaan kahdeksaantoista maakuntaan ja viiteentoista sote-alueeseen. Kolme köyhintä maakuntaa joutuu siis hakemaan sosiaali- ja terveyspalvelunsa naapurialueelta, kun omat rahat eivät riitä. Luvassa on myös kartta aluejaosta.

Hallituksen tai ainakin keskustan tarkoituksena on tehdä maakuntahallinto suorilla vaaleilla valittavaksi. Vaalipäivä on todennäköisesti sama kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Horjunutta luottamusta paikkaillaan

Hallituspuolueilla on edessään viikonlopun sulattelutauon jälkeen pohdinta yhteistyöhön syntyneiden lommojen paikkaamista. Ainakin keskustan eduskuntaryhmällä on huomenna ylimääräinen kokous ensimmäisen jälkipyykin pesua varten. Niin todennäköisesti myös kokoomuksella.

Oppositiokin on sivusta kyseenalaistanut uhkauksilla johdetun hallituksen toimintakyvyn. Demarien ryhmäjohtaja Antti Lindtman vaati yhteistyökyvystä vähintään pääministerin ilmoitusta. Se olisi vain eduskunnan tuuletustäysistunto, joka ei tee mitään päätöksiä. Ei siis kovin kireä vaatimus.

Perustuslaista tuskin ongelmia

Eniten hallitusta on askarruttanut se, onko syntynyt ratkaisu sopusoinnussa perustuslain takaaman kuntien itsehallinnon ja kansalaisten tasavertaisen kohtelun kanssa. Sote-uudistus kaatui viime vaalikaudella useamman kerran perustuslakivaliokunnan kielteiseen kantaan.

Nyt asian pitäisi olla kunnossa. Perustuslaki toteaa yksinkertaisesti: kuntien välisestä yhteistyöstä säädetään lailla. Suoraan valittavista maakuntavaltuustoista voitaisiin päättää eduskunnan yksinkertaisella enemmistöllä jo tällä vaalikaudella.

Hallituksen tiedotustilaisuus sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen periaatteista alkaa kello 13. Yle välittää tilaisuuden suorana Yle Areenassa ja TV1:ssä. Lähetys jatkuu TV1:ssä suoralla studiokeskustelulla ja Radio Suomessa heti kello 13 uutisten jälkeen.