Soten lopputulos: Päivystäviä sairaaloita jää 12 – osa nykyisistä keskussairaaloista joutuu supistamaan toimintaansa

Hallitus on päättänyt, että laajoja päivystäviä sairaaloita on tulevaisuudessa vain 12. Nyt niitä on 19. Yle on saanut haltuunsa kartan, josta käy ilmi, minne päivystyssairaalat sijoittuvat.

politiikka

Kartta kuvaa sitä, mitkä nykyisistä sairaaloista olisivat niitä, joissa olisi laaja päivystys, jos kriteerinä käytetään palveluiden saavutettavuutta.

12 päivystyssairaalaa
Laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksiköitä on 12.

Hallituksen on määrä maanantaina kertoa lisätietoja sote-ratkaisun sisällöstä. Lauantaina selvisi, että hallituspuolueet haluavat Suomeen 15 sote-aluetta ja 18 itsehallintoaluetta, mutta avoimeksi jäi monta yksityiskohtaa. Lisätietoja odotetaan maanantaina esimerkiksi kokoomuksen saamasta valinnanvapauskirjauksesta ja monituottajamallista.

Yle on saanut haltuunsa ennen julkaisemattoman kartan, josta näkyvät ne paikkakunnat, joilla tulevaisuudessa on laaja päivystävä sairaala.

Sairaaloiden määrää karsittaisiin nykyisestä 19:stä 12:een. Sote-ratkaisua maanantaina iltapäivällä esitellessään perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) kuitenkin korosti, että poliittista päätöstä siitä, mitkä nämä 12 sairaalaa ovat, ei ole vielä tehty.