Hyppää sisältöön

Latasitko netistä "ilmaisen" elokuvan? Siitä saattaa kohta ihan oikeasti joutua oikeuteen

Suomalaiset lakitoimistot ovat lähettäneet tuhansille suomalaisille karhukirjeitä, joissa vaaditaan jopa tuhannen euron hyvitystä netissä ladatusta tai jaetusta elokuvasta. Tarjouksesta kieltäytyviä uhataan oikeudenkäynneillä, joista ensimmäiset ovat jo vireillä.

Kuva: Milla Takala / Lehtikuva

Elokuvien lataaminen ja jakaminen netin vertaisverkon kautta lienee maamme yleisimpiä – ja vähiten rangaistuja – rikkomuksia. Tähän on mahdollisesti tulossa muutos.

Tuhannet suomalaiset ovat vastaanottaneet kesän ja syksyn aikana kirjeitä, joissa kirjeen vastaanottajaa syytetään luvattomasta elokuvien jakamisesta tai lataamisesta netissä.

Lakitoimisto ei voi sakottaa tai laskuttaa kansalaisia tekijänoikeuksien loukkauksesta. Kirje on pikemminkin lakitoimiston kehotus sopia asia tekijänoikeudet omistavan elokuvayhtiön kanssa maksamalla 600-3000 euron hyvitys.

Mikäli tarjoukseen ei suostuta, kirjeen vastaanottajaa uhataan oikeudenkäynneillä.

Sinunkin yhteystietosi on jo voitu onkia esiin

Tekijänoikeusloukkausten osoittamiseen lakifirmat hyödyntävät teknisen asiantuntijan apua. Asiantuntija seuraa liikennettä vertaisverkossa ja kerää elokuvia luvattomasti lataavien ja jakavien konekohtaisia IP-osoitteita.

IP-osoitteet kerännyt firma luovuttaa tiedot lakitoimistolle, joka voi puolestaan nyt pyytää markkinaoikeudelta päätöstä luovuttaa osoitteenhaltijan yhteystiedot.

Tällaisia tietopyyntöhakemuksia on kuluneen vuoden aikana tehty markkinaoikeudelle jo 154. Viime vuonna luku oli 103. Yhdessä hakemuksessa saatetaan pyytää yli sataa osoitetta, joten lakifirmoilla voi olla käsissään jopa kymmenien tuhansien suomalaisten yhteystiedot.

Asianajotoimisto Hedman Partnersin lakimies Joni Hatanmaa kuvailee osoitteiden keräämistä "valvonnan infrastruktuurin" rakentamiseksi.

– Meillä on tietty tavoite siitä miten monta IP-osoitetta pitää saada selvitettyä ja miten montaa osoitteen haltijaa pitää pystyä tavoittelemaan. Sitten maksamatta jättäneitä kirjeen saajia voidaan alkaa viedä oikeuteen.

Hatanmaa odottaa Hedman Partnersin saavan käsiinsä vuoden aikana yli 10 000 suomalaisen yhteystiedot. Karhukirjeitä asianajotoimisto on lähettänyt jo tuhansiin osoitteisiin.

Ensimmäiset oikeudenkäynnit vireillä

Osa kirjeen saaneista pitää hyvitysvaatimusta turhana pelotteluna ja nakkaa kirjeen roskiin. Hedman Partners ei kuitenkaan ole jättänyt asiaa siihen. Lakifirma on syksyn aikana lähettänyt ensimmäiset haasteet kolmelle laittomasta tiedonjaosta epäillylle. Hatanmaa sanoo, että tulevina vuosina oikeudenkäyntejä tullaan mahdollisesti näkemään kymmeniä, jopa satoja vuodessa.

– Kyllä tämä on toimeksianto. Kun näitä myös menee oikeuteen niin luulen, että se nostaa ihmisten sopimishalukkuutta.

Tapaukset käsitellään markkinaoikeudessa siviilijuttuina. Markkinaoikeuden ylituomari Kimmo Mikkola ei ole innoissaan ajatuksesta, että tekijänoikeuksien loukkausta koskevien kanteiden määrä kasvaisi olennaisesti.

– Jos näitä kanteita näinkin runsaasti tulee, niin miten pystymme ne nykyresursseilla järjestämään kun meillä on muitakin runsaslukuisia asioita täällä vireillä, Mikkola kysyy.

"Kirjeitä päätyy syyttömille"

Kirjeet lähetetään sille, jonka nimissä internetyhteys on, eikä siis välttämättä sille joka tekijänoikeuksia on loukannut. Siten karhukirjeitä päätyy myös syyttömille, sanoo lakitoimisto Turre Legalin tekijänoikeusasioihin erikoistunut lakimies Herkko Hietanen.

– On aika yleistä, että ihmiset pitävät langattomia verkkoyhteyksiään kerrostaloissa auki. Voi olla että verkon haltija ei ole tietoinen, mitä siellä tapahtuu.

Tämän vuoksi syyllisyyttä ei ole helppoa osoittaa oikeudessa. Kuten liikenteen ylinopeustilanteissa, sakon maksaa kuljettaja eikä se kenen nimiin auto on rekisteröity. Auton kuski selviää kuitenkin peltipoliisin valokuvasta. Sen sijaan netistä elokuvan ladanneen henkilöllisyyttä ei voi näin aukottomasti osoittaa.

– On ongelmallista osoittaa kuka verkkoa on käyttänyt. Siitä saamme selvyyttä kun ensimmäisiä juttuja alamme käsittelemään, sanoo ylituomari Mikkola.

Rahastusta?

Turre Legal myy itse neuvontapalvelua niille, jotka ovat vastaanottaneet Hedman Partnersin karhukirjeitä. Käytännössä yritys neuvottelee karhukirjeissä vaadittuja hyvityksiä alemmiksi korvausta vastaan. Osa asiakkaista ei halua hyvitystä maksaa, osa vakuuttaa ettei ole laittomuuksiin syyllistynyt.

Iso osa haluaa kuitenkin sovitella asian. Hietanen näkeekin kirjekampanjassa rahastuksen makua.

– Kun näitä kirjeitä on laitettu tuhansille ja tuhansille, niin moni reagoi niin että he maksavat sen pyynnön. Ja vaikka vain pieni osa maksaisi, niin puhutaan satojen tuhansien, ehkä miljoonienkin, bisneksestä, Hietanen arvioi.

Entä millainen bisnes se on Turre Legalille, joka tienaa sovittelemalla hyvityssummia pienemmäksi?

– Toki teemme töitä korvausta vastaan ja kyseessä on merkittävä määrä ihmisiä, jotka käyttävät meidän palveluja. Erityisen hyvästä bisneksestä ei ole kyse, sillä yksittäisten asiakkaiden maksamat palkkiot ovat keskimäärin 200 euroa arvonlisäveron kanssa.

Digitaaliseen maailmaan perehtyneillä nettifoorumeilla jopa arvuutellaan, että Turre Legal toimisi Hedman Partnersin kanssa sovitussa yhteistyössä. Hietanen kuvailee näitä arvioita "foliohattuteorioiksi".

– Olemme Hedmanin vakiintunut vastapuoli, Hietanen kuvailee.

Kirjeessä mainittu tuhannen euron luokkaa oleva hyvitysvaatimus on jaettujen elokuvien määrästä riippumatta kertaluonteinen. Oikeusistuimessa vaatimukset kuitenkin kasvavat. Hedman Partners vaatii vireillä olevissa oikeusjutuissa 1500 – 10 000 euron korvauksia. Vaadittu summa on 1000 euroa ensimmäiseltä elokuvalta ja laskee tämän jälkeen jokaista elokuvaa kohti.

Hietasen mielestä vaatimuksissa on paljon ilmaa.

– Nämä vaatimukset ovat aikaisempien korkeimman oikeuden linjauksien perusteella noin kymmenkertaisia. Ja niitä on hyvin vaikea näyttää toteen niin, että tuomioistuin lähtisi vahvistamaan.

...vaiko tekijänoikeuksien suojelua?

Hietanen kuitenkin huomauttaa, että kirjekampanjalla voi olla myös positiivisia vaikutuksia. Toistaiseksi satunnaisesti elokuvia laittomasti lataillut ja jakanut on selvinnyt ilman seuraamuksia.

– Jos tekijänoikeusloukkauksiin halutaan vaikuttaa, niin kiinnijäämistodennäköisyyden kasvaminen on avain siihen, että ihmiset alkavat käyttää laillisia palveluita. Se onko tämä kirjeiden massalähettely oikea tapa, jää nähtäväksi.
_
Korjaus 24.11.2015 klo 9:39: Jutussa luki, että kirjeen vastaanottaneelta vaadittu hyvitys on 600-1000 euroa. Oikea haarukka on 600-3000 euroa.

Jutussa luki, että Hedman Partners on saanut haltuunsa yli 10 000 ihmisen yhteystiedot. Aivan näin montaa yhteystietoa asianajotoimistolla ei vielä ole, vaan Hedman Partners odottaa saavansa käsiinsä kuvaillun määrän.

Juttuun lisätty Hietasen vastauksia väitteisiin, jotka koskevat Hedman Partnersin ja Turre Legalin väitettyä yhteistyötä._