Hyppää sisältöön

Vääntö yleiskaavaehdotuksesta loppusuoralla: "Kolmasosa Helsingin lähimetsistä katoaa"

Helsingin uusi yleiskaavaehdotus näyttää saavan vihreää valoa tiistaina, vaikka kiistaa on sekä kaupunkibulevardeista, viheralueista, että Malmin lentokentästä. Luonnonsuojeluväki ei ole tyytyväinen siihen, mitä tulossa on.

Hämeenlinnanväylä voi näyttää tältä vuonna 2050, jos siitä tulee kaupunkibulevardi. Kuva: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee yleiskaavaehdotusta tiistaina. Edelliskokouksessa asia jätettiin pöydälle.

– Nyt tulee päätös. Neuvottelut tästä asiasta ovat sujuneet huomattavasti paremmassa hengessä kuin talousarviosta, kirjoittaa lautakunnan varapuheenjohtaja, Vihreiden Osmo Soininvaara blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Jossain vaiheessa Kokoomus alkoi vetää takapakkia kaupunkibulevardisuunnitelmista ja Vihreät puolestaan nostivat mekkalan siitä, että yleiskaavaehdotus ahmaisee aivan liian ison osan kaupungin viheralueista. Näiden lisäksi Malmin lentokenttä ja Talin golfkentän kohtalo ovat olleet neuvotteluiden kuumia perunoita. Soininvaaran mukaan sopu on nyt aika pitkällä.

– Siitäkin huolimatta, että viheralueista vielä keskustellaan ja siitä huolimatta, että kokoomukselle tärkein asia tuntuu olevan Talin golfkentän pelastaminen.

Kiistakysymyksistä huolimatta Soininvaara uskoo, että yleiskaavaehdotus siunataan tiistaina ilman suurempia linjamuutoksia.

– Yleiskaavapäällikkö on takuulla varsin tyytyväinen, tokaisi Soininvaara Yle Huvudstadsregionenin haastattelussa.

Kokoomus ei kommentoi sisäisiä kiistojaan

Myös kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja, Kokoomuksen Risto Rautava arvelee, että yleiskaavaehdotus luultavasti hyväksytään tiistaina vain pienin muutoksin. Asiat, jotka ovat tähän asti hiertäneet, aiheuttavat takuulla silti vielä keskustelua.

– Emme me kiistele, kukaan ei kiistele. Meidän pitää kuitenkin varmistaa, että meillä on asioista sama käsitys, eikä kukaan voi jälkikäteen väittää, ettei me tuollaista päätetty.

Rautava ei halua kertoa, onko Kokoomuksen sisällä vielä eripuraa kaupunkibulevardien hyödyllisyydestä. Ryhmässä on päätetty, ettei asiaa kommentoida ennen kokousta.

Valtuuston kolmanneksi suurimmalla ryhmällä, SDP:llä ei ole isompaa huomauttamista yleiskaavaan.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen kartta viheralueille ulottuvista suunnitelmista. Kuva: Helsingin luonnonsuojeluyhdistys

Luontoväki haluaa korkeampia taloja

Äänekkäintä kritiikkiä suunnitelmia kohtaan ovat esittäneet luonnonsuojelujärjestöt. Jarmo Nieminen on sekä Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja että kaupunginvaltuutettu. Syksyllä Kokoomuksesta Vihreisiin loikannut Nieminen arvostelee jyrkästi kaupunkisuunnitteluviraston yleiskaavaehdotusta.

– Kaikkiaan 1800 hehtaaria rakennetaan. Se vastaa kolmannesta Helsingin nykyisistä lähimetsäalueista, tai viidennestä kaikista viheralueista, summaa Nieminen.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys on laatinut kartan, jossa verrataan tämänhetkistä asutusta yleiskaavaehdotukseen. Kartan avulla halutaan osoittaa, miten ehdotus veisi mennessään valtavan osan viheraluista.

Lisäksi yhdistys on teettänyt arkkitehtiopiskelijoilla vaihtoehtoisen yleiskaavaehdotuksen. "Varjoyleiskaavassa" ehdotetaan, että Helsinki kasvaisi mieluummin ylöspäin kuin uusille alueille. Näin saataisiin lisää tilaa ihmisille, mutta voitaisiin säästää viheralueet.

– Sen sijaan että rakennetaan kolme tai neljä kerrosta, voitaisiin rakentaa viisi tai seitsemän. Se istuisi aivan hyvin Helsingin maisemaan, kukaan ei edes huomaisi mitään eroa. Kaikki voittaisivat.

Nieminen pitää hanakasti kiinni siitä ajatuksesta, että metsät ja muut viheralueet ovat helsinkiläisille tärkeitä.

– Pelkäänpä, että yleiskaavaehdotusta vastaan nousee talven mittaan vielä vahva kansanliike.

Yleiskaavasta päätös vuoden kuluessa

Kansalaisaktiivisuuden aika alkaa tiistaina, jos kaupunkisuunnittelulautakunta saa nuijaa kopautettua. Yleiskaavaehdotus asetetaan kaupunkilaisten nähtäville ja kommentoitavaksi 60 päivän ajaksi.

Sen jälkeen valtuutetut jatkavat suunnitelman puimista. Poliittisen myllyn ja lausuntorumban jälkeen kaavaehdotus palaa kaupunkisuunnittelulautakunnan pöydälle. Se tapahtuu noin vuoden päästä.

Lautakunnan puheenjohtaja Rautava kertoo, että tavoitteena on saada ehdotus kaupunginhallituksen ja valtuuston käsittelyyn ensi vuoden lopussa, mieluiten jo lokakuussa.

.
.