Outo punainen lima peitti norjalaisvuonon pohjan – luonnontutkijat ymmällään

Kalat ja muut kalastajien saaliseläimet ovat kadoneet, kun valtava maneettien massa peitti vuonon pohjan. Luonnontutkijat eivät ole koskaan nähneet vastaavaa.

luonto
Kuvankaappaus NRK:n sivuilta maneettimassaa käsittelevästä jutusta.
Kuvankaappaus NRK:n sivuilta maneettimassaa käsittelevästä jutusta.NRK

Kalastajat ja luonnontutkijat seuraavat ihmeissään erikoista luonnonilmiötä Pohjois-Norjassa sijaitsevassa Yykeänvuonossa (norj. Lyngenfjorden). Merenpohjaa peittää suurelta alueelta paksu punainen lima, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun).

Lima koostuu valtavasta määrästä maneetteja, jotka ovat liittyneet yhteen vyömäiseksi nauhaksi. Yhtenäinen massa peittää uloimman osan Yykeänvuonon pohjasta ja ulottuu vielä viereiseen Kaenangenvuonoon.

Maneetit ovat yleensä parin sentin kokoisia, hyytelömäisiä olentoja, jotka pyydystävät saalistaan pyyntilonkeroilla.

Yykeänvuono sijaitsee Suomen Käsivarren tasalla. Vuonon rannalla on mm. Skibotnin kaupunki.

Norjan merentutkimuslaitos on aloittanut maneettimassan tutkimukset.

– Olemme viime päivinä saaneet vahvistuksen sille, että kyseessä on valtava määrä limamaista materiallia meren pohjalla, erityisesti 15 - 20 metriä pohjan yläpuolella. Massa on niin tiivistä, että kaikuluotaimessa se näyttää matalikolta.

Maneettimassan havaitsivat kalastajat, jotka viikko sitten aikoivat tavanomaiseen tapaan troolata vuonolla kalaa ja katkarapuja. Trooliin tarttui vain punaista maneettimassaa, eikä juuri lainkaan kaloja tai katkarapuja.

Tutkimuksissa on ilmennyt, että massa koostuu lähinnä kampamaneeteista, mutta mukana on paljon myös jotakin muuta maneettilajia, jota tällä alueella ei ole koskaan ennen tavattu, kertoo Norjan kalastuskorkeakoulun tutkimusamanuenssi Ruger Larsen.

– Kaikuluotaimen antamat kuvat ovat hyvin erikoisia. Olemme yrittäneet koota tietoa löytääksemme vastauksia, mutta olen aivan varma, ettemme ole koskaan ennen nähneet tällaista, Larsen toteaa.