Viron presidentti Kauppalehdelle: Suomen ja Viron suhde kaipaa syventämistä – "Voimme olla todellinen huippu Euroopassa"

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves ehdottaa kattavaa selvitystä Suomen ja Viron uusista yhteistyömahdollisuuksista. Edellinen vastaava selvitys on tehty vuonna 2008, Kauppalehti kirjoittaa.

Kotimaa

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves ehdottaa, että Suomi ja Viro teettäisivät kattavan selvityksen maiden uusista yhteistyömahdollisuuksista. Ilves esittää asiaa Kauppalehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Ilveksen mukaan Suomi ja Viro voisivat näyttää muille Euroopan maille mallia muun muassa siinä, kuinka tietojärjestelmät saadaan toimimaan saumattomasti, Kauppalehti kirjoittaa.

– Palveluiden sovittamisessa yhteen voimme olla todellinen huippu Euroopassa. Yhdessä voimme näyttää käytännössä, miten asiat sujuvat niin, etteivät muut Euroopassa osaa edes kuvitella, presidentti sanoo.

Kauppalehti toteaa, että Suomen ja Viron pääministerit ovat tähän mennessä teettäneet kaksi kertaa eli vuosina 2003 ja 2008 yhteisen selvityksen siitä, miten maat voisivat laajentaa yhteistyötään.

Edellisestä selvityksestä on ensi vuonna kulunut jo kahdeksan vuotta, Ilves tähdentää. Tänä aikana asiat ovat hänen mukaansa muuttuneet "dramaattisesti".

– Vielä tuolloin Viro ei ollut sellainen it-osaamisen keskus eikä e-hallinnon voimanpesä, mikä se on nyt.

Ilves saapuu Suomeen ylihuomenna keskiviikkona. Hän esiintyy teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa ja tapaa Suomen presidentin Sauli Niinistön.