Norjan hallituksen Facebook-viesti: Turvapaikan ehtoja tiukennetaan, avustuksia leikataan

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mielestä Norjan hallitus pelottelee myös suojan tarpeessa olevia ihmisiä

Ulkomaat
Kuvakaappaus Facebook-sivulta "Stricter asylum regulations in Norway".
Kuvakaappaus Facebook-sivulta "Stricter asylum regulations in Norway".Stricter asylum regulations in Norway / Facebook

Norjan hallitus avasi perjantaina Facebook-sivun, jonka viestinä on, että Norja tiukentaa turvapaikanhakijoita koskevia sääntöjään. Sivulla esitellään valmisteilla olevia leikkauksia turvapaikanhakijoiden etuuksiin. Lisäksi kerrotaan, että Norja aikoo nopeuttaa kielteisen päätöksen saaneiden palautuksia ja lyhentää tilapäisten oleskelulupien kestoa viidestä vuodesta kolmeen vuoteen.

Tietoja tiukennuksista useilla kielillä

Hallitus esittelee myös Irakin ja Eritrean kanssa käymiään neuvotteluja palautussopimuksista. Sivustolla on tarkoitus julkaista uutisia Norjan linjauksista myös venäjäksi, arabiaksi, paštuksi ja dariksi. Paštu ja dari ovat Afganistanin valtakieliä.

Aftenpostenin uutisen mukaan ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvostelee hallituksen kampanjaa, koska se saattaa karkottaa myös ihmisiä, jotka ovat suojelun tarpeessa. Amnestyn mielestä turvapaikanhakijoiden palauttaminen Irakin ja Eritreaan on edesvastuutonta.

Norja tutkii Eritrean tilannetta

Edistyspuoluetta edustava valtiosihteeri Jøran Kallmyr sanoo, ettei ymmärrä Amnestyn arvostelua. Hänen mukaansa sekä Ranska että Britannia ovat viime aikoina muuttaneet suhtautumistaan Eritreasta tulleisiin turvapaikanhakijoihin. Norja aikoo tutkia Eritrean tilannetta tarkemmin, mutta tavoitteena on tiukentaa turvapaikan ehtoja.

Turvapaikanhakijoiden määrä on ollut kasvussa Norjassa viime kuukausina. Syyskuussa Norjaan tuli vajaat 5000 turvapaikanhakijaa. Edistyspuolue on jo pitkään kampanjoinut tiukemman maahanmuuttopolitiikan puolesta. Puolue muodosti vuonna 2013 hallituksen yhdessä konservatiivisen Höyren kanssa.