Jännityskirjailija hyödyntää somea dekkarin tekemisessä – yksinäisyyden tunne ja epävarmuus hälvenee

Nykykirjailija voi löytää valon kirjailijan kammioon sosiaalisen median kautta. Liperiläinen jännityskirjailija Tuomas Lius avasi tuoreimman Magnum Opus -romaaninsa syntyvaiheita alusta lähtien Facebookissa. Kirjan lukijoita varten hän julkaisi somessa myös muun muassa soittolistan avaamaan jännärinsä tunnelmia myös musiikin kautta.

kirjallisuus
Tuomas Lius.
Annika Lius

Muutaman romaanin ja useiden novellien kirjoittamisen jälkeen liperiläisellä Tuomas Liuksella alkaa olla kokemusta siitä, millaista on kirjailijan työ. Se on työtä kotona, ilman työkavereita.

Se on myös sen rajan hakemista, milloin ollaan töissä ja milloin vietetään aikaa perheen kanssa. Välillä ikkunasta maisemien katselua sekä "haahuilua ja tunnelmointia", kuten Lius ideoiden rakentelua ja kehittelyä nimittää.

– Riippuu ihan siitä, miten ahtaalle on itsensä asettanut kirjan deadlinen kanssa. Magnum Opuksen kohdalla välillä yllätyin, kun katsoin kalenteria. Ohoh, onko kuukausi taas vaihtunut? Kesä meni täysin ohi.

– Kun alkaa lähestyä se päivämäärä kun kirjan pitäisi olla valmis, niin kyllä siitä silloin romanttisuus karisee tehokkaasti, Lius myöntää.

Ei tyhjiöön kirjoittamista

Kirjailijan työ voi tuntua hyvin yksinäiseltä, Tuomas Lius sanoo. Sosiaalinen media tarjoaa kuitenkin keinon hälventää yksinäisyyden tunteita.Magnum Opusta kirjoittaessaan Lius avasi tekemisen prosessia alusta lähtienFacebook-profiilissaan (siirryt toiseen palveluun). Myöhemmin hän jakoi kirjan kohtauksia myös teoksen omillafb-sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Kun alkaa lähestyä se päivämäärä kun kirjan pitäisi olla valmis, niin kyllä siitä silloin romanttisuus karisee tehokkaasti.

Tuomas Lius

– Se särkee sitä yksinäisyyttä. Lukijat pääsevät esittämään kommentteja, palautetta, kysymyksiä. Toisaalta minä pääsen jakamaan onnistumisen tunteita, kun joku kohtaus on onnistunut tosi hyvin. Vaikka onkin aika pinnallista seurata sitä peukkujen määrää, niin silti se on mieltä lämmittävää.

– Siinä häviää se tunne, joka on ollut ennen sosiaalista mediaa, se että kirjaa kirjoittaa johonkin tyhjiöön. Ja sitten kun kirja valmistuu, niin ei tiedä yhtään odottaako sitä kukaan tai haluaako sitä lukea kukaan. Nyt tässä samalla saa sitä kannustusta, että ei tee tyhjää työtä, Tuomas Lius sanoo.

Miten soundtrackin saa mukaan lukukokemukseen?

Kirjan fb-sivuilla kirjailija julkaisi myös jännitysromaaniinsa liittyvän soittolistan eli listan musiikkikappaleista, jotka liittyvät suoraan tarinan tunnelmiin.

– Mulle itselleni jää elokuvista ja televisiosarjoista mieleen se, miten musiikkia on käytetty eri kohtauksissa. Koko kirjailijan urani ajan olen miettinyt sitä, miten ihmeessä saisin välitettyä niitä mielikuvia, joihin liittyy olennaisesti musiikki? Miten soundtrackin saa lisättyä kirjaan? Nyt tein tällaisen biisilistan, jota voi seurata vaikka kuuntelemalla Youtuben kautta. Samalla kun tekstissä on kappale mainittuna, samalla sen voi pistää soimaan, Tuomas Lius valottaa ideaansa.

– Kirjailijan luomisprosessi lienee pysynyt samanlaisena antiikin ajoista lähtien. Mutta mitä kaikkea tähän voi nykyisin tuoda mukaan ja miten lähelle lukijat voi monella tavalla tuoda, se on ollut itselleni ainakin ihan loistava juttu, Lius intoilee.

Pippurinen sai väistyä

Tuomas Lius on tullut lukijoille tutuksi Etsivätoimisto Haka -trilogiansa kautta. Haka, Laittomat ja Härkäjuoksu kertoivat amatöörietsivä Marko Pippurisen jännittävistä seikkailuista.

Marraskuussa 2015 julkaistu _Magnum Opus _ kertoo puolestaan kirjailija Jakob Lambergista, joka sotkeentuu sattumalta erikoiseen tapahtumavyyhteen. Lambergin haltuun päätyy kasetti, jonka sisältö osoittautuu hengenvaaralliseksi. Jännitystarina saa puistattavat mausteensa kauhuelementtien kautta.

Mutta entäs se Pippurinen, hahmo johon lukijat kovasti ihastuivat?

– Olin _Härkäjuoksu_n jälkeen ihan täynnä sitä hahmoa. Sehän siinä on harmillinen juttu, että tarina jäi vähän kesken. Pippurisen ja Julian saaga pitäisi viedä loppuun. Mutta se odottaa nyt sitä oikeaa aikaa. Mulla on ollut ihan älyttömän hauskaa uusien tarinoiden ja hahmojen kanssa. On mielenkiintoista nähdä, vaativatko lukijat tätä lisää, kirjailija tuumaa.