Sairaanhoitopiirin johtaja: Päivystyssairaaloiden vähentämisellä ei vaikutusta Pirkanmaahan

Yksityiskohtaisia päätöksiä erikoissairaanhoidon päivystyksestä ja perusterveydenhuollon toimipisteistä tehdään, kun itsehallintoalueet aloittavat toimintansa.

Kotimaa
Sideharsorulla sote-tekstin päällä
Yle Uutisgrafiikka

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajan Rauno Ihalaisen mukaan päivystyssairaaloiden määrän karsiminen ei vaikuta Pirkanmaahan.

– Tällä linjauksella tarkoitetaan käsittääkseni keskussairaalatasoista ympärivuorokautista eri erikoisalojen päivystystä. Jos ja kun Pirkanmaalla mennään nykyistä enemmän yhden sairaalan malliin, muodostavat yliopistollinen sairaala Tays, Hatanpään sairaala ja aluesairaalat yhden sairaalakokonaisuuden. Sen puitteissa päätetään erikoissairaanhoidon päivystyksestä, toteaa Ihalainen.

Yle Uutisten haltuunsa saaman kartan mukaan hallitus on päättänyt vähentää laajojen päivystävien sairaaloiden määrää nykyisestä yhdeksästätoista kahteentoista. Kartan perusteella päivystys säilyisi Tampereella.

Ihalaisen mukaan perusterveydenhuollon toimipisteistä ja päivystyksestä päätetään, kun itsehallintoalue aloittaa toimintansa.

Rauno Ihalainen, johtaja, Pirkanmaan sairaahoitopiiri
Marjut Suomi / Yle

Saadaanko valinnanvapaudella säästöjä?

Ihalainen uskoo, että hallituksen maanantaina iltapäivällä julkistettavassa linjauksessa on paljon selvitystä vaativia yksityiskohtia. Ihalainen odottaa mielenkiinnolla lisätietoja valinnanvapauden laajentamisesta.

– Pidän valinnanvapauden laajentamista hyvänä suuntana kansalaisten, potilaiden ja omaisten kannalta. Vaikeaa on sen toteuttaminen käytännössä niin, että päästään vaadittuihin kolmen miljardin euron säästöihin, toteaa Ihalainen.

Hallituksen tiedotustilaisuus sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen periaatteista alkaa maanantaina kello 13. Yle välittää tilaisuuden suorana Yle Areenassa ja TV1:ssä. Lähetys jatkuu TV1:ssä suoralla studiokeskustelulla.