"Kaikkea päivystystä ei voi keskittää 12 paikkaan"

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajan Riitta Luosujärven mielestä päivystyssairaaloiden karsimisessa päättäjät joutuvat miettimään, mitä päivystys itse asiassa tarkoittaa. Kokonaan ilman päivystystä esimerkiksi Länsi-Pohjaa ei voi jättää.

Kotimaa
sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi
Jarno Tiihonen / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi luottaa siihen, että päivystystoimintaa jää soteuudistuksen jäljiltä myös Länsi-Pohjan keskussairaalaan.

Luosujärven mukaan päivystyssairaaloiden karsimisessa on kyse todella isosta asiasta.

– Kaikkea päivystystä ei voi keskittää vain 12 paikkaan, sillä nykyään esimerkiksi perusterveydenhuollon päivystystä on myös keskussairaaloissa, Luosujärvi sanoo.

– Tämä karttahan on aivan hurjannäköinen ja uskon, että kun päättäjät saavat tämän käsiinsä joudutaan määrittelemään, mitä päivystävä sairaala tarkoittaa.

"Työnjakoa on tälläkin hetkellä"

Luosujärvi luottaa, että kaikkea päivystystä ei olla keskittämässä suuriin yksiköihin. Työnjakoa on sairaaloiden välilä tälläkin hetkellä, sillä esimerkiksi yöaikaista leikkaustoimintaa ei ole enää kaikissa sairaaloissa.

Uskon, että kun päättäjät saavat tämän käsiinsä joudutaan määrittelemään, mitä päivystävä sairaala tarkoittaa.

Riitta Luosujärvi

Luosujärvi odottaa mielenkiinnolla maanantai-iltapäivää, jolloin hallituksen esitys tulee julkiseksi. Tuolloin selviää, mitä esitys pitää tarkalleen sisällään.

Länsi-Pohjan keskussairaala on Ylen tietojen mukaan karsittavien päivystyssairaaloiden listalla. Näin Pohjois-Suomeen jäisi päivystävät sairaalat vain Rovaniemelle ja Ouluun.

Kemin kaltainen kohtalo olisi pohjoisessa edessä myös Kainuun ja Keski-Pohjanmaan keskussairaaloilla.