1. yle.fi
  2. Uutiset

Myanmarin oppositiolle historiallinen suurvoitto – armeija taipuu

Aung San Suu Kyin johtama puolue on saamassa noin 70 prosenttia äänistä. Myanmarin armeijan tukema hallitseva puolue on jo tunnustanut suuren tappionsa.

Ulkomaat
Iloitsevia ihmisiä. Etualalla mies molemmat kädet ylhäällä.
Suu Kyin NLD-puolueen tukijat iloitsevat puolueen toimiston edustalla Mandalayssa ääntenlaskun alettua.Hein Htet / EPA

Myanmarin (ent. Burman) parlamenttivaalit ovat päättymässä oppositiopuolueen suureen voittoon. Ääntenlaskenta on yhä kesken, mutta hallitsevan puolueen puheenjohtaja Htay Oo on jo tunnustanut puolueensa tappion.

Voittoon nousee Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Aung San Suu Kyin johtama Kansallinen demokratiapuolue.

Demokratiapuolueen tiedottaja kertoo, että kun äänistä oli laskettu 70 prosenttia, oppositiopuolue oli saanut 50 - 80 prosenttia äänistä. Vahvinta puolueen kannatus oli maan keskiosissa ja suurkaupungeissa. Heikointa kannatus oli maan reuna-alueilla vähemmistökansallisuuksien keskuudessa, missä puolueen äänisaaliin arvioidaan nousseen silti 50 prosentin tasolle.

Armeijan tukema hallitseva Solidaarisuus- ja kehityspuolue ilmoittaa hyväksyvänsä vaalituloksen. Puheenjohtaja Htay Oo kertoo olevansa yllättynyt opposition voiton suuruudesta.

Kyseessä ovat ensimmäiset vapaat parlamenttivaalit Myanmarissa 25 vuoteen. Myös vuoden 1990 vaalit voitti oppositio, mutta hallitseva puolue mitätöi vaalituloksen.

Sunnuntain vaaleissa ei ole havaittu merkittäviä väärinkäytöksiä. Vaaleja seuraamassa on noin 10 000 tarkkailijaa. Lopulliset tulokset on määrä julkistaa huomenna tiistaina.

Lue seuraavaksi