Hyppää sisältöön

WinCapita-varoja käytettiin luksuselämään – syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia

Oulun käräjäoikeudessa käsitellään laajaa WinCapita-sijoitusklubiin liittyvää rikosjuttua. Syyttäjän mukaan  klubiin sijoittaneiden varoja on käytetty muun muassa lomaosakehuoneistojen ostamiseen ja ylelliseen elämään. Törkeästä petoksesta syytteessä on yksi mies. Hänen avovaimonsa ja tämän poika ovat syytteessä törkeästä rahanpesusta.

Oulun käräjäoikeudessa on aloitettu WinCapitaan liittyvän laajan rikosjutun käsittely. Kuva: Tiina-Leena Kurki / Yle

Oulun käräjäoikeus aloitti maanantaina sijoitusklubi WinCapitaan liittyvän rikosjutun käsittelyn. Jutun käsittelyyn on varattu kaikkiaan viisi viikkoa, yhteensä 22 istuntopäivää joulukuun puoliväliin saakka.

Jutussa on 211 asianomistajaa. Oikeudessa kuullaan 42 henkilöä todistajina.

Törkeästä petoksesta on syytteessä mies, jonka syyttäjä väittää erehdyttäneen useita henkilöitä liittymään sijoitusklubin jäseniksi.

Syyttäjän mukaan mies on kerännyt varoja yli miljoona euroa, josta hän siirtänyt klubiin vajaat 430 000 euroa, palauttanut jäsenille reilut 185 000 ja siirtänyt naisen ja tämän pojan tileille yli 415 000 euroa.

Syyttäjän mukaan miehen saama nettohyöty klubista on ollut lähes 780 000 euroa. Mies on syyttäjän mukaan aiheuttanut 71 henkilölle taloudellista vahinkoa yhteensä yli 1,7 miljoonaa euroa.

Osakehuoneistoja ja auto

Törkeästä rahanpesusta on syytteessä nainen, joka syyttäjän mukaan on muun muassa ottanut vastaan ja muuntanut sekä peittänyt tai hävittänyt rikoksella saatua omaisuutta ja rikoksen tuottamaa hyötyä.

Mies on syyttäjän mukaan siirtänyt sijoitusklubin varoja naiselle ainakin 500 000 euroa, jolla nainen on hankkinut omiin ja alaikäisen poikansa nimiin asunto-osakkeita ja muuta omaisuutta.

Syyttäjän mukaan varoilla on hankittu kaksi lomaosakehuoneistoa, henkilöauto ja peruskorjattu naisen yrityksen omistamaa kiinteistöä ja maksettu sen laskuja.

Lisäksi syyttäjän mukaan nainen on käyttänyt varoja ylelliseen elämään muun muassa lukuisiin syytteessä olevan miehen kanssa tehtyihin ulkomaanmatkoihin.

Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia

Syyttäjä vaatii, että oikeus tuomitsee miehen, naisen ja tämän alaikäisen pojan menettämään yhteisvastuullisesti valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 795 508 euroa.

Lisäksi syyttäjä vaatii, että mies ja nainen on tuomittava vankeusrangaistuksiin.

Naisen, pojan ja naisen yrityksen omaisuutta on määrätty takavarikkoon, jota syyttäjä vaatii edelleen pidettäväksi voimassa.