Lukijat pimeyteen katoavista ihmisistä: "Eivät mitään sankareita, vaan täysiä idiootteja"

On hölmöä olla käyttämättä heijastinta, Ylen lukijat täräyttävät. Moni kertoo viisveisaavansa muiden mielipiteistä ja kuorruttavansa itsensä mahdollisimman monin heijastimin. Pääasia, ettei päälle ajeta oman ajattelemattomuuden vuoksi, lukijat huomauttavat.

Kuva: Minna Aula / Yle

Kysyimme Ylen lukijoilta, onko heijastimen käyttäminen noloa. Valtaosa lukijoista vastaa ykskantaan: ei ole tai jos onkin, sillä ei ole merkitystä.

– Piut paut piittaan, luullaanko minua poliisiksi vai miksi, kun tummansininen kokohaalari ja heijastinliivi ylläni kuljen lähiteillä, joissa ei valoja ole. Pääasia, ettei päälle ajeta oman tyhmyyteni vuoksi, nimimerkki Hyvä Masae kirjoittaa.

– Luulisin, että sitä kuitenkin olisi 'kauniimpi' heijastimet tai turvaliivit päällään kuin ilman niitä, mutta auton alle jääneenä? huomauttaa Ainoastaan huolta pitävä.

– Itseäni nolotti männä iltana, kun lähdin ulos ja huomasin, että heijastin oli jäänyt kotiin! Hengissä siitä selvittiin, mutta tuntui vähän kuin ajaisi autoa ilman turvavyötä, sanoo Hunningollinen.

Myös nimimerkkiNoloa on...huomauttaa, että noloa on nimenomaan olla käyttämättä heijastinta hämärässä. Hän huomauttaa, että heijastimettomuus on myös vaarallista.

Pääasia, ettei päälle ajeta oman tyhmyyteni vuoksi.

Nimimerkki Hyvä Masae

– Miten typerä pitää olla, että väittää heijastinta noloksi? Irtoilevien riippuheijastinten sijaan heijastinliivi on älyttömän paljon helpompi ja miellyttävämpi käyttää, eikä jää mihinkään kiinni. Meillä heijastinliivejä on ollut päivittäisessä käytössä kymmenen vuotta ja niitä on myös jaeltu jokaiselle nappulalle, joka yrittää meiltä pimeässä lähteä ilman heijastinta. Katuvaloja ei alueella ole, joten täällä liivi on todella in.

– Kaamea näky sellainen "musta kummitus", täysin pimeä pyöräilijä, jolla ei ole minkäänlaista heijastinta, pyörässä ei ole valaisinta eikä myöskään mitään heijastavaa. Eivät mitään sankareita, vaan täysiä idiootteja, Vipsa sanoo.

– Heijastimen käyttö ei todellakaan ole noloa edes kaupungin keskustassa. Tummiin pukeutunut henkilö katoaa valoihin ja varjoihin varsin hyvin. Autoillessa tulee kiroiltua heijastimettomia kulkijoita. Pimeillä tieosuuksilla kannattaa laittaa yksi heijastin heilumaan heijastinliivin lisäksi, tulee takuulla huomatuksi, kirjoittaa Marraskuu.

"Jokainen itseään rakastava käyttää jotain heijastavaa"

NimimerkkiHeijastin kaikillekertoo ymmärtäneensä heijastinten hyödyllisyyden pimeänajon kurssilla. Sittemmin heijastin on kuulunut hänen vakiovarustukseensa.

Kaamea näky sellainen "musta kummitus", täysin pimeä pyöräilijä, jolla ei ole minkäänlaista heijastinta.

Nimimerkki Vipsa

– Totta kai käytän heijastinta itselläni ja koirillani, turvaliivit koirilla ja heiluvat heijastimet itselläni. Miksi olisi noloa pitää huolta ainoasta hengestään, kun sen voi pelastaa yksinkertaisesti heijastimin?

Mutta millainen heijastimen pitää olla? Lukijat pohtivat, että sekä vaatteisiin kiinnitettävissä, roikkuvissa heijastimissa että heijastinliiveissä on puolensa.

– Kyllä jokainen itseään rakastava käyttää jotain heijastavaa. Kumpi on sitten parempi? Liivi näkyy myös päivällä, mutta huonosti valaistulla tiellä, jonka varrella talojen ja pihojen valot loistavat, on vaikea havaita liiviä. Se kun loistaa koko ajan samalla lailla eikä ihminen kulje pomppimalla. Heijastin pyörii ja heiluu, joten sen havaitsee em. tiellä paremmin,Heijastin pyörii ja heiluusanoo.

Autoillessa tulee kiroiltua heijastittomia kulkijoita.

Nimimerkki Marraskuu

– Heijastinliivi on mitä tehokkain. Kyllä on säälittävää, että näitä ei käytetä. Omapa on syy, jos näkymättömänä poukkoillaan pimeillä teillä ja onnettomuus sattuu, nimimerkki _Huomioliivi / taikaviitta ok _kirjoittaa.

– Ajoluvan suorittaneena ymmärrän, miten huonosti valoton aikuinen, lapsi tai koira näkyy pimeässä, mutta yksi roikkuva pikku killutin ei riitä kaupunkioloissa! Monet heijastimet heijastavat huonosti, niitä saisi olla eri puolilla liikkujaa, Turha kiire pois sanoo.

Autoilija: "Olen kiitollinen heijastinten lisäksi koirille laitetuista valoista"

Lukijat korostavat, että heijastimilla on syytä kuorruttaa omien vaatteiden lisäksi esimerkiksi ulkona liikkuvat lemmikit.

– Paitsi autoilijana, myös pyöräilijänä olen kiitollinen heijastinten lisäksi koirille laitetuista valoista. Syystä tai toisesta pyöräilijän lähelle ilmestyvä pimeä koira ja hihna ovat vaaraksi molemmille. Heijastinkin on hyvä, mutta useimmilla ihmisillä käytössä olevien pienempien pyöränvalojen teho ei riitä jotta ne näkyisivät (ajoissa). Heijastinpanta vapaana kulkevilla kissoilla on hyvä myös,Heijastussanoo.

Turhamaisena mummelina toivoisin upeita, kauniita, koristeellisia taikaviittoja pitkän mustan takkini päälle.

Nimimerkki Mummu

Osa lukijoista toivoo, että heijastinvalikoima kasvaisi entisestään, jolloin heijastimen käyttö ei jäisi kiinni siitä, että se ei miellytä silmää.

– Turhamaisena mummelina toivoisin upeita, kauniita, koristeellisia taikaviittoja pitkän mustan takkini päälle eikä vain näitä tylsiä rumia, joissa on muutama ankea raita. Näkyvät ne, mutta kun koristaakin pitäisi! Kyllä minä näitä tylsiäkin aina käytän mutta kun... Siis voisihan niissä olla mielikuvitustakin! _Mummu _huomauttaa.

Nimimerkki Mummo puolestaan pohtii, millä roikkuvan ja heiluvan heijastimen saa kestämään vaatteissa kiinni.

– Lukemattomia heijastimia tarttuu autoihin, busseihin, milloin minnekin huomaamatta. Edes aikuisten ulkoiluvaatteisiin harvoin on on kiinnitetty valmiiksi heijastimia.

"Ei vika ole aina autoilijassa"

Valtaosa lukijoista päätyy lopputulemaan, että on typerää olla käyttämättä heijastimia. Moni korostaa sitä, että jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden pitää ottaa vastuuta omasta turvallisuudestaan.

Mustia vaatteita rakastavat suomalaiset ottavat liikenteessä tietoisesti kuoleman tai vakavan loukkaantumisen riskin.

Nimimerkki Late

Syy ei voi olla aina autoilijassa, jos tämä ei näe pimeydestä eteen tupsahtavaa, tummiin verhoutunutta ihmistä.

– Ei vika todellakaan aina ole autoilijassa. Vastaan tulevien autojen loisteessa ei heijastimetonta jalankulkijaa tai valotonta pyörää usein näe lainkaan. Mustia vaatteita rakastavat suomalaiset ottavat liikenteessä tietoisesti kuoleman tai vakavan loukkaantumisen riskin, _Late _sanoo.

– On noloa olla käyttämättä halvinta mahdollista turvavälinettä! Mielestäni pimeällä ilman heijastinta (mieluummin 'taikaviitta', joka näkyy paremmin) kulkevia tulee sakottaa. Jos jotain sattuu, syytös kohdistuu autoilijaan, vaikka jalankulkija / pyöräilijä olisi tummissa vaatteissa ilman pienintäkään heijastinta, pohtii myös nimimerkki_ Nettimuori_.