Maakuntajohtaja itsehallinnosta ja sote-ratkaisusta: ”Parempaa ei olisi Satakunta voinut toivoa”

Maakuntajohtaja Pertti Rajala yllättyi hallituksen ratkaisusta jakaa Suomi 18 itsehallinto- ja 15 sote-alueeseen. Hän uskoo, että Satakunta ei olisi voinut parempaa lopputulosta toivoa.

Pertti Rajala
Rajala
Satakunnan maakuntajohtaja Pertti Rajala.Yle / Olli-Pekka Salli

Maakuntajohtaja Pertti Rajala uskoo vahvasti, että Satakunnassa on jatkossa oma itsehallinto- ja sote-alue.

– Yllättyisin, jos ei olisi. Nytkin on paljon pienempiä alueita, joissa toimii keskussairaaloita ja sairaanhoitopiirejä. Kaikki tähän asti tulleet tiedot vahvistavat sen käsityksen, että Satakunta on oma sote-alueensa.

Suomeen suunniteltujen sote-alueiden yksityiskohtia ei ole vielä julkistettu, mutta julkisuudessa olleiden tietojen mukaan yksi Suomen 12 päivystävästä sairaalasta sijaitsisi Porissa.

Päätösvalta omalle alueelle

Pertti Rajala odottaa malttamattomana, että Satakunnasta tulisi myös oma itsehallintoalueensa. Tämänkin päätöksen yksityiskohdat ovat vielä avoinna, mutta Rajalalla on jo oma visionsa.

– Siihen pitää tähdätä, että kaikki sellaiset asiat saadaan omaan päätäntään, mitä aluetasolla päätetään. Satakuntalaiset saisivat itse valita ne poliitikot, joilla tämä päätösvalta on.

Rajala uskoo, että itsehallinto voisi tehdä päätöksiä soten lisäksi muun muassa maakuntaliittojen ja ely-keskusten asioista. Myös toisen asteen koulutus voisi hänen mukaansa siirtyä itsehallinnon alaisuuteen.