1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Suomalainen kenkätehtailija kaipaa jo kylmiä kelejä ja talvea

Suomen kenkäteollisuus kamppailee yhä sinnikäästi halpatuontia vastaan. Kenkätehtailijoiden mukaan he aikovat pärjätä jatkossakin erikoistumalla omiin vahvuuksiinsa.

Haastateltavina Avec Shoe Oy:n hallituksen puheenjohtaja Vesa Suokko ja Janita Oy:n toimitusjohtaja Jari Salmi.
Ulkomainen kenkäteollisuus ajaa kotimaista osaamista ahtaalle. Isoja kenkätehtaita on jäljellä enää muutama. Haastateltavina Avec Shoe Oy:n hallituksen puheenjohtaja Vesa Suokko ja Janita Oy:n toimitusjohtaja Jari Salmi.

Suomalaisen kenkäteollisuuden kulta-aikaa elettiin 1970-luvulla. Idänkauppa veti hyvin, ja tavara liikkui. Kovia vuosia on takana, mutta kenkätehtailla luotetaan laadun voimaan.

Kahden vanhan perheyrityksen edustajat Avec Shoe Oy:n hallituksen puheenjohtaja Vesa Suokko ja Janita Oy:n toimitusjohtaja Jari Salmi analysoivat suomalaisen kenkäteollisuuden tilaa maanantaina Ylen aamu-tv:ssä.  

– Halpatuonti on edelleen pahin kilpailijamme, mutta laatu myy niin idässä kuin lännessäkin, toimitusjohtaja Jari Salmi vakuuttaa.    

– Hinnalla me emme pysty kilpailemaan. Se on lähtökohta, korostaa puolestaan Vesa Suokko.

Jari Salmi arvioi, että kaikki suomalaiset kenkätehtaat, joita vielä on jäljellä, pärjäävät ihan hyvin.

Tuotekehittelyä talvea varten

Suomalaisen kengän hinnan määräävät työn ja materiaalien hinnat. Juuri sen takia suomalaisten kengänvalmistajien on pyrittävä erikoistumaan.

Janita Oy päätti erikoistua naisten kenkiin: kävelykenkiin ja saapikkaisiin. Avec Shoen vahvuus on miesten kengät.

– Olen suutari neljännessä polvessa ja haluan kokeilla, miten pitkälle laadukkailla, Suomessa valmistetuilla jalkineilla pääsee, Salmi sanoo.

Vesa Suokko kertoo, että he lähtivät joitakin vuosia sitten kehittelemään lisää pitoa kenkiin. Oppia haettiin aina rengasvalmistajilta asti.

– Havaittiin, että kahta eri materiaalia yhdistelemällä saatiin parempi pito, Suokko kertoo. Suomen vaativat olosuhteet suorastaan pakottavat keksimään uutta ja parempaa.

Mutta millä mielin kenkätehtailijat lähtevät tulevaan talveen?

– Me ainakin toivomme, että tulisi kylmää ja talvijalkineet lähtisivät liikkeelle, Suokko sanoo.