Lapin sairaalapäivystys keskittyy Rovaniemelle

Länsi-Pohjan sairaalan päivystystä supistetaan Kemissä. Yle Uutisten tietojen mukaan sote-uudistuksen jälkeen Suomeen jää 12 täyden palvelun päivystyssairaalaa. Lapin keskussairaala suunnittelee laajennusta ja lisärekrytointeja.

Kotimaa
Lapin keskussairaala Rovaniemellä
Sauli Antikainen / Yle

Pohjois-Suomeen jäisi Yle Uutisten tietojen mukaan vain kaksi täyden palvelun päivystävää sairaalaa Rovaniemelle ja Ouluun. Ympäri vuorokauden päivystävien sairaaloiden määrä vähenisi sote-uudistuksen myötä yhdeksästätoista kahteentoista.

Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela sanoo, että Kemissä toimivan Länsi-Pohjan keskussairaalan päivystystoiminta ei kuitenkaan loppuisi kokonaan.

- Sen laajuutta joudutaan varmasti supistamaan, koska meillä ei ole riittävästi ammattitaitoista henkilökuntaa ylläpitämään ympärivuorokautista päivystystä siinä laajuudessa kuin nyt on.

Rovaniemi tarvitsee lisää ortopedejä ja tarkkailutiloja

Lapin keskussairaalassa ollaan valmiita ottamaan päävastuu. Jokela sanoo, että tilanteeseen on varauduttu jo useiden vuosien ajan.

- Yksi osa suunniteltua sairaalan laajennusta liittyy päivystykseen ja sen vaatimiin tarkkailutiloihin, joita tällä hetkellä on liian vähän.

Sairaanhoitopiirin johtajan mukaan Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle on tarpeellista myös palkata lisää joitakin erikoislääkäreitä, kuten ortopedeja.

Hallitus sopi lauantain vastaisena yönä sote-ratkaisusta, joka toisi 18 itsehallintoaluetta, joista 15 vastaisi sote-palveluiden järjestämisestä. Jokela sanoo, että ratkaisun kanssa voidaan elää.

- Tärkeintä on nyt, että ratkaisu on ylipäätään saatu tehtyä. Tosin olen sanonut näin aiemminkin, mutta ratkaisu ei ole sitten kestänyt. Toivottavasti tämä ratkaisu toteutuu.

Sairaaloiden määrän vähentäminen tulee Jokelan mukaan pienentämään erikoissairaanhoidon kuluja tuntuvasti, koska päivystystoiminta on kalleinta erikoissairaanhoitoa.