Aalto-yliopisto aloittaa yt:t – vähentää enintään 350

Yt-neuvottelut koskevat koko yliopiston henkilöstöä, lukuun ottamatta professoreja. Tämä tarkoittaa yli neljäätuhatta ihmistä. Vähennystarpeeksi Aalto-yliopisto arvioi enintään 350 henkeä.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Aalto-yliopisto aloittaa yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelujen mahdollinen vähennystarve on enintään 350 henkeä, Aalto-yliopisto tiedottaa.

Yt-neuvottelut koskevat koko yliopiston henkilöstöä, professoreja lukuun ottamatta. Tämä tarkoittaa noin 4 100:aa henkeä. Kaikkiaan yliopistossa työskentelee noin 4 600 ihmistä.

Yt:iden tavoitteena on sopeuttaa Aalto-yliopiston toimintaa "heikentyneessä taloustilanteessa siten, että opetuksen, tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan tulevaisuus voidaan turvata pitkällä aikavälillä", tiedotteessa todetaan.

Valtio on leikkaamassa Aallon rahoitusta noin 66 miljoonalla eurolla vuoden 2018 loppuun mennessä. Yliopisto toteaa, että se pyrkii tasapainottamaan talouttaan lisäämällä rahoitusta muista lähteistä ja vähentämällä kuluja.

Säästötarpeeksi Aalto arvioi 37 miljoonaa euroa. Tästä yli puolet yritetään saavuttaa vähentämällä tila- ja hankintakustannuksia. Henkilöstökuluissa säästötarpeen arvellaan olevan seitsemäntoista miljoonaa euroa.

– Tilanne on henkilöstöllemme raskas, mutta meidän on tärkeää huolehtia ydintoimintamme edellytyksistä rahoituksen vähentyessä, Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri sanoo tiedotteessa.

Aiemmin tänä syksynä myös Helsingin yliopisto on kertonut aloittavansa yt-neuvottelut. Yliopiston muutosohjelmalla on ollut määrä tavoitella noin 86 miljoonan euron säästöjä. Henkilöstöä Helsingin yliopisto vähentäisi enintään 1 200:lla vuoteen 2020 mennessä.