1. yle.fi
  2. Uutiset

Liperissä havaittu neljän suden lauma – Riistakeskus seuraa tilannetta

Liperin Mattisenlahdessa liikkuu neljän suden lauma. Sudet ovat todennäköisesti asettuneet elämään alueelle.

luonto
Susi
Yle

Liperin Mattisenlahdessa tehtiin näköhavainto viiden suden laumasta viikon 45 maanantaina. Pian kyläläiset varoittelivat tosiaan susista kyläyhdistyksen Facebook-sivulla (siirryt toiseen palveluun).

Riistakeskus sai tiedon havainnoista muutaman päivän viiveellä, muta on silti päässyt petojen jäljille.

– Varmistus tehtiin jälkien perusteella ja nyt on tarkentunut että siellä on liikkunut neljän suden porukka, jossa on jo syntynyt jälkeläisiä. Tällöin kyse on vakiintuneesta reviirialueesta eli on oletettavaa, että eläimet liikkuvat jatkossakin samalla alueella, Riistakeskus Pohjois-Karjalan riistapäällikkö Juha Kuittinen arvioi.

Seuraamme tilannetta ja viimeistään lumien tultua jälkihavainnot varmistuu. Silloin näemme paremmin, mitä aluetta eläimet käyttävät.

Juha Kuittinen

Susien reviirialueet ovat usein kantiltaan jopa 40 kilometrin kokoisia. Riistakeskuksella uskotaankin, että Mattisenlahdessa liikkuvat sudet ovat samoja eläimiä, joista Riistakeskus sai havainnon elokuun lopussa Polvijärven eteläosasta.

– Seuraamme tilannetta ja viimeistään lumien tultua jälkihavainnot varmistuu. Silloin näemme paremmin, mitä aluetta eläimet käyttävät, Kuittinen kertoo.

Mattisenlahti-Puromäki kyläyhdistyksen Facebook-sivulla kyläläinen on suositellut lasten ja kotieläinten pitämistä sisällä. Riistapäällikkö rauhoittelee kyläläisiä.

– Tuolta alueelta ei ole kotieläinvahinkoja tullut. Sudet eivät ole ainakaan toistaiseksi pihamailla käyneet tai esimerkiksi koirien kimppuun käyneet. Siinä mielessä tilanne on ihan normaali, riistapäällikkö Kuittinen sanoo.

Lue seuraavaksi