1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teurastus ja lihan säilyvyyskäsittely

Ruokarinkiläiset haluavat pontevammin tietoa ja iloista lihaa – Tuottajat tahtoisivat teurastaa

Monet lihantuottajat toivoisivat voivansa teurastaa lihan itse, jotta tuotantoketju saataisiin vieläkin avoimemmaksi. Lähiruokaketjujen suosio kasvaa. Viime kuussa ruokarinkeihin liittyi kymmeniä tuhansia uusia jäseniä.

Kuva: Yle

Oulun Lähiruokaryhmä REKOn aktiivit Henna Shonro ja Kia-Frega Tyynismaa kertovat, että lihaan liittyvä eettinen keskustelu on saanut myös ruokarinkeihin kuuluvat ihmiset vaatimaan entistä pontevammin tietoa lihan alkuperästä ja eläinten kohtelusta.

– Ihmiset haluavat syödä hyvin kasvanutta, iloista lihaa, Shnoro ja Tyynismaa sanovat.

Kuluttajat keskustelevat sosiaalisessa mediassa vilkkaasti. REKO:n lihantuottajat ovat lähteneet vastaamaan avoimesti ja aktiivisesti kysymyksiin ryhmän Facebook-sivulla. Tiloille voi sovittaessa mennä myös vierailemaan.

– Tähän suuntaan pitäisi mennä koko lihateollisuudessa, ettei olisi mitään salamyhkäisyyttä, Tyynismaa toteaa.

Tuottaja tahtoisi teurastaa

Tuottajia on huolestuttanut se, etteivät he pääse vaikuttamaan esimerkiksi teurastamoiden toimintaan. Säädelty ja valvottu teurastustoiminta rajaa pois mahdollisuuden teurastaa muualla kuin hyväksytyissä teurastamoissa.

Lihantuottajat ovat olleet huolissaan teurastamojen toiminnasta. Viimeisimmän kohun aiheutti lokakuun lopussa aiheesta tehty Ylen MOT-ohjelma.

– Moni tuottaja tahtoisi teurastaa itse ja osoittaa myös tällä tavalla ruuan alkuperän avoimemmin. He kokevat, että kotiteurastus on tehty hankalaksi ja se vaikeuttaa myös heidän toimintaansa. He ovat todenneet, että heillä olisi kaikki edellytykset hoitaa teurastustoiminta, Shnoro ja Tyynismaa kertovat.

Tähän suuntaan pitäisi mennä koko lihateollisuudessa, ettei olisi mitään salamyhkäisyyttä.

Kia-Frega Tyynismaa

He uskovat, että ruokaringit nostavat painetta teurastustoimintaan liittyvien säädösten muuttamiseksi.

REKO kasvattaa jäsenistöään

REKOlla on 97 000 jäsentä koko Suomessa ja Oulussa heitä on 5 200. Suomen REKO-ruokarinkehin tuli lokakuussa 17 000 uutta jäsentä. Oulussa toiminta on kolmanneksi suosituinta Suomessa.

– REKO:lla menee hyvin. Liha, muna, maitotuotteet, kala, kasvikset ja liha tekevät hyvin kauppansa, eli kaikki, mitä saamme menee, kertoo Oulun alueen toiminnasta vastaava Henna Shnoro.

Shono ja Tyynismaa eivät usko, että ihmiset vähentävät lihankäyttöään tulevaisuudessa, mutta esimerkiksi riistan käyttö voisi heidän mielestään kasvaa, sillä se on ekologisempi vaihtoehto.

– Ainakin vielä esimerkiksi hirvenlihan saanti on vain pienessä piirissä, Shnoro harmittelee.