Suomalaisen stunt-hyppääjän uskomaton temppu: ilman laskuvarjoa kuumailmapallosta kilometrien korkeudesta

Stunt-hyppääjä Antti Pendikainen on julkaissut videon tempusta, jossa hän hyppäsi kuumailmapallosta ja laskeutui maahan laskuvarjolla varustetun avustajansa kyydissä.

Kotimaa
Antti Pendikainen vapaassa pudotuksessa, lähistöllä laskuvarjohyppääjä.
Lauri Aapro

Nilsiäläinen stunt-hyppääjä Antti Pendikainen on toteuttanut tiettävästi ensimmäisenä maailmassa hypyn kuumailmapallosta ilman laskuvarjoa. Hän hyppäsi neljän kilometrin korkeudesta ja kiinnittyi vapaan pudotuksen aikana laskuvarjolla varustettuun avustajaan. Tämä avasi varjon ja parivaljakko laskeutui turvallisesti maan kamaralle.

Amerikkalaiset Travis Pastrana ja Scott Palmer ovat kumpikin hypänneet aiemmin ilman laskuvarjoa lentokoneesta. Pendikaisen mukaan hänen hyppynsä kuumailmapallosta on kuitenkin tähän saakka ensimmäinen.

Hyppyyn kuului noin 40 sekunnin vapaapudotus. Sen aikana laskuvarjo selässä hypänneen Matti Miilumäen ja Pendikaisen oli lennettävä toistensa lähelle, kiinnittäydyttävä toisiinsa karabiineilla ja otettava oikea kulma laskuvarjon avaamista varten.

– Meillä oli vähän erilaiset varusteet kuin harjoitellessa ja oli pieniä ongelmia ottaa otetta. Ei kuitenkaan ollut missään vaiheessa sellaista fiilistä, että tämä ei onnistu. Siinä oli ihan tasan tarkkaan loppuelämä aikaa yrittää, Pendikainen naurahtaa.

Stuntti pidettiin piilossa suurelta yleisöltä

Temppu toteutettiin Hyvinkäällä keskellä peltoja jo heinäkuussa. Sen jälkeen Pendikainen avustajineen on editoinut hypystä videomateriaalia. Nyt hän on ladannut videon hypystä Youtubeen (siirryt toiseen palveluun).

Hänen ja apuhyppääjä Matti Miilumäen lisäksi kuumailmapallosta hyppäsi kaksi muuta: Lauri Aapro ja Mauri Väistö. Heidän tehtävänään oli kuvata suoritus.

Hän muistelee laskeutumispaikalla olleen joitakin ihmisiä, mutta he tuskin tiesivät, mistä tempauksessa oli kyse. Se oli tarkoituskin: hypyn ympärille ei haluttu rakentaa ylimääräisiä paineita.

Antti Pendikainen vapaassa pudotuksessa.
Lauri Aapro

"Se yllätti minut"

Pendikaisen ainutlaatuista hyppyä edelsi vuoden mittainen treenijakso. Isossa osassa oli vapaan pudotuksen harjoittelu Pyhtäällä sijaitsevassa Sirius-tuulitunnelissa.

Porukan oli ratkaistava monta ilmalentoon liittyvää ongelmaa. Putoamisvauhdit olivat erilaisia, koska Pendikainen oli ilman varjoa ja muutenkin porukan kevyin. Lisäksi kiinnittäytymisasento oli suunniteltava, jotta laskuvarjon avautuminen ei aiheuttaisi hyppääjille vammoja.

Lisäksi Pendikainen ja kumppanit tekivät paljon testihyppyjä taivaalta varjot selässä. Yhdessä testeistä hän mursi selkänsä, kun varjon avaus epäonnistui.

– Se yllätti minut, miten vaikea projekti tämä oli. Luulin, että tämä olisi ollut paljon yksinkertaisempi juttu.

Entä, jos joku hurjapää ottaa nyt mallia Pendikaisesta yrittää vastaavaa temppua huonoin seurauksin? Siihen stunt-hyppääjä ei usko.

– Tämä ei ollut mikään "tosta noin vaan" -temppu tai kuminpolttojuttu, hän sanoo.

Miksi kukaan haluaisi?

Mikä saa ihmisen ryhtymään suoritukseen, jossa epäonnistuminen tarkoittaisi käytännössä kuolemaa?

Pendikainen kertoo tehneensä enemmän tai vähemmän stunt-tyylisiä temppuja pienestä asti. Viime vuosina hän on tullut tunnetuksi muun muassa base-hypyistään motocross-pyörän selässä jokeen (siirryt toiseen palveluun) ja moottorikelkalla vuorelta (siirryt toiseen palveluun). Hyppääminen jostain korkealta ilman laskuvarjoa on ollut stunt-miehen mielessä jo kuuden vuoden ajan.

– Pohdittiin, hypätäkö lentokoneesta vai helikopterista. Sitten minulle ehdotettiin, että hyppää kuumailmapallosta. Ajattelin, että miksi ei, hän kertoo.

Jotain merkitystä on silläkin, että tekee jotain ensimmäisenä maailmassa. Osittain sen vuoksi Pendikainen kertoo valinneensa kuumailmapallon hurjapäisen hyppynsä välineeksi.

– On kiinnostanut selvittää, onko joku mahdollista vai ei. On hienoa päästä paikkoihin, joihin ei pääsisi ilman näitä juttuja ja tavata hienoja ihmisiä, jotka ehkä ajattelevat maailmasta vähän eri tavalla kuin muut.

Stunt-temput ovat toistaiseksi Pendikaiselle vain harrastus, mutta niiden tekeminen elannoksi kiinnostaa häntä. Sen pitäisi kuitenkin tarkoittaa muutakin kuin hyppäämistä.

– Haluaisin tehdä jotain sellaista, jota ihmiset eivät ole edes tienneet mahdolliseksi. Mutta kyllähän tällaisen kaupallistamisessa on oma haasteensa, varsinkin Suomessa.