Palvaamoilla syyssesonki – riista muhii hitaasti savussa herkuksi

Hirvi ja poro saavat nyt savuista aromia, kun metsästäjät tuovat saalistaan palvaamoihin. Hetken kuluttua on joulupöydän kinkkujen vuoro.

ilmiöt
Vastapalvattua hirvenlihaa leikataan palvaamossa.

Palvaamoissa käy kiire kun hirviporukat tuovat saalista palvattavaksi. Ensi lihat suolataan ja sitten savustetaan harmaalepän savussa hitaasti kypsäksi.

Haukiputaalaisen yrittäjän Ari-Pekka Tuomelan aika ei käy pitkäksi, sillä syksyn kiireet ennen joulua pyörivät hirven- ja poronlihan ympärillä. Palvaamo toimii nyt kellon ympäri.

Vuoden kiireisin aika palvaamossa on käsillä.

Ari-Pekka Tuomela

– Lokakuussa palvataan hirvet, marraskuussa tulevat porot lisäksi ja kohta työn alla ovat joulukinkut. Vuoden kiireisin aika palvaamossa on käsillä, kertoo yrittäjä Ari-Pekka Tuomela.

– Hyvänä hirvivuotena on paljon palvattavaa. Toivoisinkin, että hirvenkaatolupia myönnettäisiin tasaisesti, jatkaa Tuomela.

Sukupolvenvaihdos velvoittaa pysymään perinteissä

Haukiputaan Palvituotteen uusi yrittäjä jatkaa isänsä, Juhani Tuomelan jalanjäljillä. Elokuussa tehdyn sukupolvenvaihdon myötä jatketaan perinteisellä tavalla. Palvaamo savustaa lihoja, eikä edelleenkään ryhdy kauppiaaksi eikä myy valmiiksi palvattuja lihoja, vaan keskittyy lihojen palvaamiseen.

– Vielä tässä opetellaan isän jäljitä kaikki niksit, jotta laatu säilyisi yhtä hyvänä kuin ennenkin.

Isompia muutoksia toiminimen toimintoihin ei ole luvassa.

– Ehkäpä keväällä saisi enemmän lampaita palvattavaksi. Se toisi piritystä yrittämiseen, kertoo Tuomela.