Hyppää sisältöön

Missä ovat tulevaisuuden tekijät? – "Haluamme kaataa eri alojen välisiä raja-aitoja"

Kainuussa ei ole tiedekorkeakoulua, mutta opiskelijoille pystytään tarjoamaan hyviä opintopolkuja yliopistoihin yhteistyön kautta. Ammattikorkeakoulu näkee roolinsa myös alueen ja sen yritysten tukijana.

Hoivarobotti Lady Lydia on hyvä esimerkki tekniikasta hoiva-alalla. Kuva: Yle

Kajaanin koululaisille ja opiskelijoille järjestettävillä Tiedepäivillä (siirryt toiseen palveluun) on tarjolla hyvä kattaus osaamisesta nyt ja tulevaisuudessa.

– Tiedepäivillä haluamme kaataa eri alojen välisiä raja-aitoja. Toimijoiden ja tieteenalojen kesken on luotava niin sanottuja rajapintainnovaatioita ja sillä tavalla hankittava lisäarvoa erilaisilla osaamisilla, sanoo Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori Turo Kilpeläinen.

Kilpeläinen nostaa sosiaali- ja terveydenhuollon esimerkiksi tulevaisuuden alasta, jolla tarvitaan hyvin monenlaista osaamista.

– Esimerkiksi älykkääseen kotihoitoon tarvitaan varsinaista hoito-osaamista, jonka sote tarjoaa, ja sen lisäksi tarvitaan teknologiaa ja peliosaamistakin, jotta kotihoito voi mennä aidosti eteenpäin. Näin suuria asioita ei kukaan voi yksin ratkaista, ja opiskelijoidenkin on hyvä huomata, että on osattava jokin ala hyvin, mutta samalla on oltava valmis omaksumaan muidenkin alojen toimintaa.

Turo Kilpeläinen korostaa, että vaikka Kainuussa ei ole tiedekorkeakoulua, saadaan opiskelijoille kuitenkin tehtyä erinomaisia tieteen ja tekniikan opintopolkuja yhdessä kumppaniyliopistojen kanssa.

Tiedepäivillä haluamme kaataa eri alojen välisiä raja-aitoja.

Turo Kilpeläinen

– Suomi tunnetaan korkeasta osaamisesta. Korkeakoulu ei ole alueelle itseisarvo, vaan meidän roolimme on tukea aluetta ja sen yrityksiä tuottamalla korkeasti koulutettua työvoimaa. Sillä tavalla mitataan ammattikorkeakoulun vaikuttavuus, sanoo rehtori Turo Kilpeläinen.