HUSin Lindén rauhoittelee sotepaniikkia: HYKS on ja pysyy omassa huippusarjassaan

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Aki Lindén varoittaa tekemästä hätäisiä johtopäätöksiä hallituksen sote-linjauksista. Linden painottaa, että 12 laajan, ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalan lisäksi on myös suppeampaa päivystystä tarjolla. HUS-alueella suurin muutos on Lindénin tulkinnan mukaan se, että synnytykset lopetetaan Lohjan ja Porvoon sairaaloista.

Kotimaa
Kätilöt hoitavat vastasyntynyttä sairaalassa.
Synnytykset luultavasti keskitetään myös HUSin alueella.Laura Valta / Yle

Lindén painottaa, että HYKSin laaja, valtakunnallinen vastuu säilyy varmasti myös soteuudistuksen jälkeen. Se tarjoaa Suomen laajimmat ympärivuorokautiset erikoislääkäripalvelut.

Vaikka hallituksen linjauksissa puhutaan Helsingistä, se Lindénin mukaan tarkoittaa koko Helsingin yliopistollista sairaalaa, mukaanlukien muun muassa Meilahti, Jorvi, Peijas ja Töölön tapaturma-asema.

– Jos sairaalasta nyt puolet on naapurikunnassa, niin sama sairaala se silti on. Laaja ympärivuorokautinen päivystys tarkoittaa sitä, että pitää olla ortopedi, vatsakirurgi, gynekologi, korvalääkäri, lastenlääkäri; ihan tätä kaikkea.

Jos sairaalasta nyt puolet sattuu olemaan naapurikunnassa, niin sama sairaala se silti on.

HUSin Lindén selittää Jorvin ja Peijaksen roolia

Tähän astikin potilaita on tullut HUSiin ympäri Suomea, koska kaikkia erikoisaloja ei yksinkertaisesti voida kaikkialla tarjota.

– Eihän meillä nytkään ole tällaisia sairaaloita missään mualla kuin HYKSissä. Esimerkiksi vastasyntyneiden sydänkirurgiaa ei ole missään muualla kuin HYKSissä, jos verkkokalvo irtoaa silmäpohjasta, meillä on ne maan muutamat harvat lääkärit täällä, jotka osaavat sen korjata päivystysluonteisesti.

Tavallisempienkin vaivojen takia joudutaan jo nyt hankkiutumaan Helsinkiin, jos vaiva yllättää öiseen aikaan.

– Esimerkiksi Kotkassa korva- nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin päivystys loppuu muistaakseni illalla kello 21. Koska heillä on niin vähän sen alan lääkäreitä, niin eivät he voi olla yötä myöten töissä, siksi siitä eteenpäin potilaat lähetetään jo nyt Helsinkiin.

Sairaaloita ainakin neljässä kategoriassa

HYKSin jälkeen seuraavaksi laajin ympärivuorokautisen päivystyksen taso on muissa yliopistollisissa sairaaloissa, eli Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Näissä sairaaloissa on muun muassa ympärivuorokautinen neurokirurgian mahdollisuus.

Seuraavan tason sairaaloissa on kattavasti myös öisin erikoisalojen osaajia ortopedeistä pehmytkudoskirurgian osaajiin; Hämeenlinna, Mikkeli, Kemi, Kotka, Vaasa, Kokkola ja Savonlinna.

– Näissä yöpäivystys on suppeampaa, mutta ei niissä valoja sammuteta kello kuusi tai kymmenen illalla.

Ei kukaan Suomessa ole sitä mieltä, ettei esimerkiksi Hyvinkään sairaalassa olisi yöllä lääkäriä töissä; kyllähän jokainen ymmärtää, että se olisi mahdottomuus.

HUSin toimitusjohtaja Aki Lindén

Kahdentoista laajaa ympärivuorokautista päivystystä tarjoavan sairaalan lisäksi on sairaaloita, joissa on päivystystä myös öisin, sekä sairaaloiden ja terveyskeskusten yhteyspäivystyksiä.

– Missä tahansa sairaalassa, jossa joku potilas on leikattu, pitää olla varallaolo. Ei kukaan Suomessa ole sitä mieltä, ettei Hyvinkään sairaalassa olisi yöllä lääkäriä töissä; kyllähän jokainen ymmärtää, että se olisi mahdottomuus. Tässä on kyse siitä, että määritellään laajan päivystyksen sairaalaksi sellainen, jossa on erittäin monen erikoisalan erikoislääkäri kaiken aikaa paikalla.

Synnytykset loppumassa Lohjan ja Porvoon sairaaloissa

Myös HUSin toiminnot käydään tiheällä kammalla läpi ennen vuoden 2019 aikarajaa. Tällä hetkellä Lindén arvelee, että suurin mullistus tulee olemaan se, että Lohjan ja Porvoon sairaaloiden synnytykset loppuvat. Porvoossa synnytykset ovat jo nyt jatkoajalla. Myös Lohjan synnytysosaston jatkosta on spekuloitu jo pitkään.

Esimerkiksi Jorvin uuteen, valtakunnalliseen palovammakeskukseen sote-uudistus tuskin vaikuttaa mitenkään. Palovammojen hoitoa ollaan keskittämässä Jorviin ensi vuoden alusta.

Ihmiset panikoivat, kun ei haluta käyttää järkeä.

HUSin toimitusjohtaja Aki Lindén

Lindéniä riipii se, että sekä poliitikot että media ovat vetäneet uutisoinnissa mutkat suoriksi ja aiheuttaneet suotta pelkoa ja paniikkia.

– Ihmiset ovat paniikissa jo hosuneet, että sairaaloita on jatkossa vain 12, kun eihän tämä nyt sitä tarkoita. Ihmiset panikoivat, kun ei haluta käyttää järkeä. Saadaan aikaan hirveä hätä ja huoli ja tehdään aivan vääriä johtopäätöksiä.