Venäläinen kohutaiteilija pidätettiin – Yritti sytyttää turvallisuuspalvelun ovea tuleen

Radikaaleista tempauksistaan tunnettu performanssitaiteilija Pjotr Pavlensky halusi kiinnittää huomiota Venäjän federaation turvallisuuspalvelun toimintaa kohtaan. Taiteilija joutunee vankilaan.

Ulkomaat
Pjotr Pavlensky
Pjotr PavlenskyWikimedia commons

Pavlensky pidätettiin varhain maanantaiaamuna, jolloin hän seisoi Moskovan Lubyanka-aukiolla sijaitsevan rakennuksen edessä bensiinikanisteri kädessään. Taustalla loimusivat liekit.

Taiteilijan lakimiehen mukaan Pavlenskya tullaan syyttämään tuhopoltosta. Häntä odottavat sakot ja mahdollisesti myös lyhyt vankilatuomio.

Pavlenskyn mukaan hänen toimintansa kritisoi FBS:n eli Venäjän turvallisuuspalvelun toimintaa. Teoksen nimi on "Threat" eli Uhka.

– Pelko muuttaa vapaat ihmiset tahmaiseksi massaksi päämäärättömiä ruumiita, Pavlensky on kertonut sosiaalisessa mediassa.

– Väistämätön koston uhka roikkuu kaikkien yllä, jotka joita voi jäljittää, salakuunnella tai joiden liikkumista rajoitetan passintarkastuksilla.

Neuloi huulensa yhteen

Pavlenskyn äärimmäiset keholliset performanssit ovat herättäneet huomiota paitsi Venäjällä myös maailmalla. Toissa vuonna hän naulasi kiveksensä Punaisen torin katukivetykseen. Performanssin tarkoituksena oli kritisoida Venäjän nykypolitiikkaa.

Samana vuonna hänen avustajansa kietoivat alastoman taiteilijan piikkilankakerän sisään Pietarin kaupungintalon edessä. Pavlensky halusi teollaan kiinnittää huomiota Venäjän uusiin kansalaisaktivismia heikentäviin lakeihin.

Pavlensky kuuluu myös Pussy Riotin tukijoihin. Vuonna 2012 hän neuloi huulensa yhteen ryhmän puolesta järjestetyssä mielenosoituksessa.