Läskisoosi vastaa nostalgian kaipuuseen – "Hyvät jutut on keksitty aikoja sitten"

Läskisoosi eli perinteinen sianlihakastike elää uutta tulemistaan. Tuttu arkiruoka muutaman vuosikymmenen takaa ei ole enää kotikeittiön perusruoka, mutta ruoanlaittoa innokkaasti harrastavat ovat kaivaneet läskisoosin naftaliinista.

ilmiöt
Läskisoosia kattilassa ja lautasilla
Tiina Kokko / Yle

Läskisoosin ohjetta ei ole vaikea löytää. Jos netissä kirjoittaa hakukoneeseen läskisoosi, ilmestyy ruudulle tukuittain ohjeita. Se kertoo, että takavuosien arkiruokaa ei ole unohdettu.

Vielä 1970- ja 1980-luvulla monessa perheessä peruna ja kastike oli kova sana, ja läskisoosiakin varmasti kului. Ei siis ihme, että moni sai siitä jo tarpeekseen.

Äiti on aina sanonut, että se on ihan hirveätä, kamalaa.

Jari Wilska

Mutta kas, aika kultaa muistot ja retroruoat pulpahtavat jälleen pintaan. Iskee nostalgian kaipuu. Nuoremmille sukupolville läskisoosi sen sijaan on uusi tuttavuus.

Läskisoosin aineksia pannulla paistumassa
Läskisoosin ainekset tirisevät pannulla.Tiina Kokko / Yle

– Kotona sitä ei ikinä tarjottu. Äiti on aina sanonut, että se on ihan hirveätä, kamalaa, kertoo hämeenlinnalainen Jari Wilska.

– Aikuisella iällä, kun on ruvettu kokeilemaan vähän vanhoja reseptejä ja klassikkoruokia, niin sitten on tullut tehtyä muutamia kertoja (läskisoosia), ja se olikin hyvää.

Wilska on innokas ruoanlaittaja. Hän on kokki koulutukseltaan, vaikka kyseisiä hommia ei tällä erää teekään. Ruoanlaitto on kuitenkin harrastusmielessä vahvasti läsnä. Wilska on ollut muun muassa perustamassa Hämeenlinnaan Rössypottukerhoa.

Wilska kuuluu muihinkin ystävistä ja tutuista koottuihin hyvän ruoan kerhoihin. Näissä piireissä myös läskisoosi on tuttu.

Läskisoosi ei vierasta ravintolaakaan

Läskisoosilla on jopa oma järjestönsä. Vuonna 2014 Maailman Läskisoosijärjestön (siirryt toiseen palveluun) peruskirja allekirjoitettiin Espoossa.

Kun helsinkiläinen kulttuuriravintola Elite päätti viime syksynä nostaa läskisoosin ruokalistalleen, kävi järjestö testaamassa ruokalajin. Annos sai hyväksynnän.

Oli se sitten musiikki tai kirjallisuus tai ruoka, niin yleensä kaikki hyvät jutut on hyvin simppeleitä, ja ne on keksitty aikoja sitten.

Jari Wilska

Elite ei ole ainoa ravintola, joka tarjoaa läskisoosia, mutta yksi viimeisimmistä, joka on nostanut ruoan listalleen.

Eliten mukaan sillä ei ole "tarvetta trendikkääseen retroiluun". Ravintola muistuttaa, että se on edustanut klassista ravintolaotetta jo vuodesta 1932 lähtien. Toisaalta asiakkaiden nostalgian kaipuu on ollut yksi vaikuttava tekijä siihen, että läskisoosi löytyy nyt myös ravintolan ruokalistalta.

Kaikille läskisoosi ei ole nostalgiaa, mutta miksipä sitä ei voisi hieman trendikkäästi retroilla.

– Mua on oikeastaan aina kiinnostanut semmoset, mitkä on ollut aikojen alusta asti olemassa. Oli se sitten musiikki, kirjallisuus tai ruoka, niin yleensä kaikki hyvät jutut on hyvin simppeleitä, ja ne on keksitty aikoja sitten, vakuuttaa Jari Wilska, joka muuten osaa tehdä hyvää läskisoosia.

Jos sianlihakastike eli tuttavallisemmin läskisoosi tuntuu liian tymäkältä, niin näin pakkasilla ruoka saattaa hyvinkin maistua.