Kolmas sektori mukaan kilpailuun sote-asiakkaista – asiantuntija varoittaa vapaaehtoistyön kaupallistumisesta

Sote-uudistuksessa on viime päivinä nostettu toistuvasti esiin kolmannen sektorin kasvava rooli palvelujen järjestäjänä. Professori Mats Brommelsin mukaan tavalliset kansalaiset joutuvat osallistumaan jatkossa kasvavien kustannusten kattamiseen.

sote-uudistus
Vanhus ja hoitaja pelaavat pöydän ääressä.
Kristiina Nygren / Yle

Kolmannen sektorin eli vapaaehtoistyön merkitys kasvaa sote-uudistuksen myötä. Professori Mats Brommels varoittaa kuitenkin, että liika kilpailu ja bisnes voi vahingoittaa vapaaehtoistyötä sote-markkinoilla.

Verotaakkaa emme pysty Suomessa kovin merkittävästi enää kasvattamaan, joten verovaroin emme tätä kehitystä voi hoitaa.

Mats Brommels, professori

– Palvelujen kysyntä kasvaa koko ajan ikäihmisten määrän kasvaessa. Vanhusten hoitoon tarvitaan entistä enemmän käsiä, vaikka teknologiakin kehittyy, muistuttaa Sote-uudistuksen parlamentaarisessa ohjausryhmässä asiantuntijana mukana ollut Karolinska Institutetin professori Mats Brommels.

Brommelsin mukaan kolmannen sektorin rooli kasvaa lähivuosina vääjäämättä.

– Ja tämä ikääntymiseen liittyvä kehitys maksaa. Verotaakkaa emme pysty Suomessa kovin merkittävästi enää kasvattamaan, joten verovaroin emme tätä kehitystä voi hoitaa.

– Me tavalliset kansalaiset joudumme osallistumaan jatkossa kasvavien kustannusten kattamiseen. Se tapahtuu kahdella tavalla: korkeampien asiakasmaksujen avulla ja tekemällä enemmän itse, Brommels sanoo.

Haaste otetaan mielellään vastaan

Pohjois-Pohjanmaalla laajasti vapaaehtoistyötä tekevän Vuolle Setlementin toimitusjohtaja Jussi Kemppainen uskoo, että kolmas sektori joustavana ja monessa asiassa tehokkaana toimijana pystyy tuomaan lisäarvoa sote-palvelujen tuotantoon.

Asia pitää tietenkin hoitaa siten, että ilmaista työvoimaa ei käytetä väärin.

Mats Brommels

– Jo tovin aikaa on ollut vallalla ajatus, että vapaaehtoistyöllä pystytään vastaamaan tiettyihin jopa lakisääteisiin velvoitteisiin, Kemppainen sanoo.

– Nyt pitää vain odottaa, että eri toimijoiden roolit selkenevät, kun puhutaan esimerkiksi vastuista ja rahoituksesta, Kemppainen sanoo.

Bisnestä pitää vahtia

Vapaaehtoistyön merkityksen kasvaessa kasvaa myös halu bisneksen tekemiseen.

– Asia pitää tietenkin hoitaa siten, että ilmaista työvoimaa ei käytetä väärin niin, että joku alkaa tehdä sillä bisnestä, Brommels varoittaa.

Jussi Kemppainen ei halua nähdä bisnestä uhkana.

– On mahdollista, että kolmas sektori lähtee mukaan kilpailuun. Useimmiten yleishyödyllisillä yhteisöillä ei kuitenkaan ole taloudellisia puskureita, jonka vuoksi esimerkiksi suuremmat investoinnit ovat niille mahdottomia.

– Isot toimijat pystyvät meidän aika helposti poistamaan markkinoilta, Kemppainen toteaa.