Terveyspalvelualan liitto: Keskiöön ihminen, ei järjestelmä

Terveyspalvelualan liitto pitää valinnanvapauden paaluttamista sote-ratkaisuun erittäin merkittävänä askeleena suomalaisen potilaan kannalta.

Kotimaa
potilas sairaalan käytävällä.
Kalevi Rytkölä / Yle

Terveyspalvelualan Liiton hallituksen puheenjohtaja Yrjö Närhinen lupaa yksityisen terveyspalvelualan kaiken tuen ja avun hallituksen jatkotyölle.

Närhinen kertoo, että toimialalla on jo vuosia työstetty ehdotuksia valinnanvapauden lisäämiselle. Närhinen uskoo, että toimialalla pitkälle pohdituista ratkaisuista voi olla hallitukselle nyt hyötyä, samoin kuin yksityisellä sektorilla jo käytössä olevista innovaatioista.

– Ihan ensimmäiseksi on pidettävä huoli siitä, että valinnanvapauden lisäämisessä keskiössä on palveluja käyttävä ihminen eli potilas, ei järjestelmä, Närhinen painottaa.

Jatkossakin julkisella sektorilla langat käsissä

Närhisen mukaan työ on kuitenkin vasta alussa. Kaikki riippuu nyt siitä, miten valinnanvapaus toteutetaan. Kaikkien tuottajien välinen vertailtavuus tulee erittäin tärkeään rooliin.

– Kaikkien tuottajien on keskityttävä tarjoamaan parastaan, Närhinen sanoo.

Kansallisessa päätöksenteossa tulee liiton mukaan määrittää se, mitä palveluja julkisin varoin ylipäätään korvataan, näiden palvelujen hinnat, ja mitkä palvelut jatkossa ovat valinnanvapauden piirissä.

– Yksi tärkeistä kulmakivistä on se, että julkisen sektorin tulee jatkossakin pitää langat käsissään ja seurata kustannuskehitystä, toteaa Närhinen.