Kokoomuksen Sarkomaa hehkuttaa valinnanvapautta

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kutsuu valinnanvapauden lisäämiseen tähtäävää lainsäädäntöä riemuvoitoksi terveyskeskusjonoissa odottaville lapsiperheille, työttömille ja eläkeläisille.

Kotimaa
Mies odottaa vuoroaan terveysaseman käytävällä Helsingissä 26. marraskuuta.
Milla Takala / Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustaja ja sote-uudistuksen parlamentaarisen seurantaryhmän jäsen Sari Sarkomaa iloitsee valinnanvapauslainsäädännöstä. Hänen mukaansa se on terveyskeskusjonoissa odottaville lapsiperheille, työttömille ja eläkeläisille riemuvoitto.

Sarkomaan mukaan valinnanvapauden lisäämisen tavoitteena on "purkaa eriarvoistavat terveyskeskusjonot ja mahdollistaa kaikille verovaroin tasavertainen hoitoonpääsy". OECD on huomauttanut, että merkittävä syy suomalaisten terveyseroihin johtuu eriarvoisesta pääsystä perusterveydenhuollon piiriin.

– Nykyiset terveyskeskuspalvelumme ovat länsimaiden eriarvoisempia. Hyväosaisilla on mahdollisuus saada nopeasti palveluita työterveyshuollon kautta, tai sitten jonoista pääsee käyttämällä yksityistä terveydenhuoltoa tai ostamalla yksityinen terveysvakuutus. Tähän halutaan saada muutos, Sarkomaa sanoo.

Hallitus on linjannut, että valinnanvapaus toteutetaan pääsääntönä perustasolla ja soveltuvin osin erikoistason sote-palveluissa.