Koiransa suden suuhun menettänyt metsästäjä: "Koiraharrastukselta alkaa pikkuhiljaa hävitä pohja"

Matti Tolvasen mukaan sudet ovat tulleet entistä röyhkeämmiksi ja kaatolupia on kantaan nähden liian vähän. Hän uskoo susia olevan huomattavasti enemmän kuin Luonnonvarakeskuksen arvio antaa ymmärtää.

luonto
Suden raatelema koira kuljetushäkissä.
Matti Tolvanen

Nurmeslaisen Matti Tolvasen metsästyskausi alkoi karhujahdissa Kuhmossa 20. elokuuta. Metsästyskautta oli ehtinyt kulua vain muutama tunti, kun karhua haukkunut harmaanorjanhirvikoira Oso sai suden kimppuunsa aamuviiden aikaan. Koira oli ollut karhunjäljillä puoli tuntia kunnes se alkoi haukkua.

– Koira ehti haukkua vain kymmenen sekuntia, kun sen suunnasta alkoi kuului hirveä rähinä jota kesti muutaman minuutin. Sitten tuli hiljaista.

– Olin sen verran kaukana, etten ehtinyt hätiin. Juoksin tutkapannan perusteella koiraa kohti ja se oli vielä hengissä kun ehdin sen luo. Koira hengitti huohottamalla raskaasti ja sen maha oli aivan veressä, Tolvanen muistelee ensimmäistä jahtipäiväänsä tänä vuonna.

Koira kannettiin autolle ja kuljetettiin lähimmälle eläinlääkärille, joka oli Nurmeksessa. Päivystävä eläinlääkäri Juuassa ei ehtinyt hätiin, joten Tolvanen odotti aamukahdeksaan, jolloin koira saatiin eläinlääkärin tutkimuspöydälle. Viisivuotiasta koiraa oli purtu niin pahoin, että se menehtyi eläinlääkärin pöydälle.

– Koirassa oli reikiä joka puolella. Susi oli purrut sitä kylkiin ja niistä läpi sydämeen, ei sillä ollut mitään mahdollisuuksia selvitä, Tolvanen toteaa.

Oso-koiraa hän kuvailee todella hyväksi metsästyskoiraksi ja mukavaksi perheenjäseneksi.

– Se oli tervepäinen ja todella hyvä koira metsässä. Se oli kyllä suuri menetys eikä kenenkään koiralle tarvitsisi sattua tuommoista, Tolvanen huokaa.

Luken arviot susien määristä ovat sellaisia, ettei niihin kukaan usko.

Matti Tolvanen

Metsästystä hän ei aio lopettaa, mutta ainakaan Kuhmon puolelle Tolvanen ei uskalla koiraansa tuoda lähivuosina. Kotona on myös kahdeksan kuukauden ikäinen jämtlanninpystykorva, mutta pentu saa kasvaa rauhassa.

– Koiraharrastukselta alkaa pikkuhiljaa hävitä pohja, jos sudenkaatolupia ei tule lisää. Ei tässä kohta uskalla viedä koiraansa minnekään. Tilanne on karannut täysin käsistä Suomessa susipolitiikan takia. Susi ei Suomesta häviä, vaikka siitä maksettaisiin tapporahaa.

– Metsästäjäliiton esitys 80 kaatoluvasta alkaa olla oikeansuuntainen. Jos laumastaammutaan yksi tai kaksi sutta, sillä ei ole mitään merkitystä. Tuhoisimmat laumat pitäisi saada hävitettyä viimeistä yksilöä myöten, Tolvanen arvelee.

Mies ja koira.
Viime syksynä metsästys sujui mukavasti ja Matin koiralle kaadettiin useita hirviä.Matti Tolvanen

Metsästäjä on aina ollut sitä mieltä, että susi kuuluu Suomen luontoon, mutta sudella pitäisi olla pelko ihmistä kohtaan, eivätkä ne saisi tulla pihoille ja kylänpintaan.

– Sudet ovat täällä niin kesyyntyneitä, etteivät ne pelkää ihmistä ollenkaan. Tilanne oli aivan toisenlainen kymmenen vuotta sitten. Sudet ovat käyneet niin röyhkeiksi, että ne saattavat viedä koiran milloin vain, vaikka metsästäjä on koiran lähettyvillä. Susi kuuluu luontoon, mutta kyllä tämä tilanne on sellainen, että kanta on räjähtänyt käsiin.

Metsästyskortti naulaan?

Kainuussa on tänä vuonna ollut toistakymmentä koiraan kohdistunutta susihyökkäystä. Esimerkiksi viime vuonna Hyrynsalmella ja Ristijärvellä ei ollut yhtään tapausta, jossa sudet olisivat käyneet koiran kimppuun – tänä vuonna tapauksia on ollut jo viisi.

Jotkut seurat ovat Kainuussa keskeyttäneet hirvijahdin, koska koiria ei uskalleta laskea maastoon susien pelossa. Matti Tolvasen mielestä erityisesti Kuhmossa olisi tärkeintä suojella metsäpeuroja.

Kokeneen metsästäjän mielessä on käynyt on sekin, että hän laittaisi metsästyskorttinsa naulaan pariksi kolmeksi vuodeksi.

– Katsottaisiin, mitä sitten tapahtuu. Metsästäjiä on Suomessa 300 000 ja voisimme näyttää joukkovoimamme tässä asiassa, kun kukaan ei metsästäisi mitään. Kaikki eivät tietysti ole siihen valmiita, mutta itse olisin. Se olisi tehokas keino, pian päättäjät huomaisivat, mihin se johtaa, kun kukaan ei metsästäisi mitään, hän uskoo.

Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi susimäärän olevan ennallaan viime viikolla antamassaan arviossa, jonka mukaan Kainuussa olisi 4–10 laumaa. Suomen Riistakeskuksen Keijo Kapiaisen mukaan uhanalaisen suden kanta on huomattavasti runsastunut viime vuodesta.

Susi oli purrut sitä kylkiin ja niistä läpi sydämeen, ei sillä ollut mitään mahdollisuuksia selvitä.

Matti Tolvanen

– Vaikka meillä oli viime talvena kannanhoidollisia lupia ja niillä luvilla ammuttiin 17 sutta ympäri Suomen, niin tiedossa oli, että susikanta lisääntyisi 30–40 prosenttia, Kapiainen arvioi Yle Kainuulle viime viikolla.

– Päätöksenteko susien kaatoluvissa on karannut liian kauas, sen pitäisi olla paikallista kun me täällä tiedämme, mikä se tilanne on. Luken arviot susien määristä ovat sellaisia, ettei niihin kukaan usko. Meille syötetään pajunköyttä eikä metsästäjiä enää kuunnella, vaikka Suomessa on paljon susia, jotka eivät ole missään kirjoissa ja kansissa, Matti Tolvanen toteaa.

Raha ei korvaa menetystä

Tolvasen mukaan valtion korvaukset koiran menetyksestä ovat mitättömän pienet, eivätkä ne korvaa mitenkään koiran menetystä. Toimivan metsästyskoiran kouluttamiseen menee lyhimmilläänkin usein 2–3 vuotta ja parhaimmillaan se on 4–5 -vuotiaasta eteenpäin.

Vuosien työ saattaa valua hukkaan minuuteissa, kun huono tuuri käy ja susi sattuu kohdalle.

– Koiralla pitäisi olla meriittiä, kun korvauksia lasketaan, mutta hyvällekään koiralle niitä ei ehdi välttämättä saada, ennen kuin se on jo suden suussa.

Koira.
Oso-koira oli osoittanut riistatyöintonsa myös haukkukokeissa.Matti Tolvanen

Tolvasen menettämä Oso-koira oli metsästyksen kannalta parhaassa iässä, sille oli kaadettu lukuisia hirviä ja karhuverisyytensä se oli osoittanut jo aiempina syksyinä karhua haukkumalla. Oso oli haukkunut hirvenhaukkukokeissa ykköstuloksia, ollut rotunsa paras haukkukilpailuissa ja saanut kansainvälisen käyttökoesertifikaatin.

Metsästäjän tarkoitus oli haukuttaa koira käyttövalioksi tänä syksynä.

– Se meni nyt sitten puihin. Ei tämä oikein kiva tilanne ole, Tolvanen toteaa.

Hän tietää, että koiran metsään laskemisessa piilee nykyisin aina riski.

– Jotkut sitkeät hirvikoirat saattavat olla haukussa vaikka yöhön asti, mutta koira pitää saada pois metsästä mahdollisimman nopeasti, muuten siellä odottaa uusi uhri, hän toteaa.