Sosiaalidemokraatit vaativat sotesta pääministerin ilmoitusta

Sosiaalidemokraattinen puolue vaatii avoimuutta soten valmisteluun. Puolue vaatii sote-uudistuksesta vähintään pääministerin ilmoitusta, jonka myötä eduskunta pääsisi arvioimaan hallituksen linjauksia. Sote-päätös tulisi myös asettaa riippumattomien asiantuntijoiden arvioitavaksi.

Kotimaa
Antti Rinne
Antti RinneYle

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne kritisoi uuden sotemallin epäselvyyttä. Puolue vaatii pääministeriltä pikimmiten ilmoitusta, jotta eduskunnassa päästään keskustelemaan soteen liittyvistä asioista.

– Kolme puoluetta on nyt määritellyt sekasikiömallin, josta ei oikein ota vielä selvää, moittii Rinne.

Hehkutettu valinnanvapauden malli näyttää Rinteen mukaan markkinamallilta.

– Onko terveyskeskuksista tulossa vähävaraisten hoitoloita ja varakkaammat pärjäävät paremmin, pohtii Rinne.

Rinteen mukaan esimerkiksi Ruotsissa samainen malli on johtanut terveyserojen kasvuun. Varakkaampien asuttamilla alueilla on laadukkaammat palvelut, ja niillä alueilla missä asuu vähävaraisempia on puolestaan huonommat palvelut. Suomessa voisi käydä samoin.

– Jos yksityinen tulee täysin tähän rinnalle, on uhkana, että julkinen palvelu ei ole laadultaan ja saatavuudeltaan samanlaista kuin tähän asti, epäilee Rinne.

Pitkät etäisyydet huolena

Rinne kertoo sosiaalidemokraattien olevan huolissaan, turvaako esitetty sote-malli tavallisen suomalaisen lääkärinpääsyn ja muut sosiaali- ja terveyspalvelut niin hyvin kuin nyt julkisella sektorilla.

– Täällä on pitkät etäisyydet osassa maata. Tarvitaan mahdollisuus saada päivystävän sairaalan palveluita kaikissa asioissa, lukuun ottamatta erityisen vaativaa hoitoa, vaatii Rinne.

Rinne muistuttaa, että vielä ei ole selvää meneekö kaavailtu sote-uudistus läpi perustuslakivaliokunnassa. Sdp:n itsensä edellisessä hallituksessa valmisteleman sote-mallin matka kun päättyi loppumetreille perustuslakivaliokunnan kannanottoon.

Rinne näkee nyt esitellyssä sote-mallissa ongelmia yhdenvertaisuuden kannalta.

– Epäilen että syntyy perustuslaillisia ongelmia. Soten itsehallintoalueet eivät ole soten suhteen tasavertaisessa asemassa. Nyt mallissa on kolme aluetta, joilla ei ole oikeutta järjestää itse sote-palveluja, ihmettelee Rinne.

Riippumaton asiantuntijaselvitys?

Rinne ihmettelee, mistä sote-uudistuksesta tulevat säästöt syntyvät.

– Kysymys sote-uudistuksessa on siitä, että tulevia kustannuksia leikataan, eikä tämänhetkisiä. Onko siis menojen kasvu sotepalveluissa 2,4 prosenttia vai 0,9 prosenttia tulevina vuosina. Nähtäväksi jää vaikuttaako sote-uudistus kustannuksiin, miettii Rinne.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman penää puolueen puheenjohtajan tavoin avoimuutta soten valmisteluun. Lindtman vaatii sote-uudistuksesta myös riippumatonta asiantuntijaselvitystä.

– Ulkopuolisen on tähän asti kerrotun perusteella mahdotonta arvioida, miten nyt luotu uusi hallintotaso säästäisi kestävyysvajeesta luvatut kolme miljardia, kritisoi Lindtman.