Savolanniemen kiisteltyä matkapuhelinmastoa ei ole unohdettu – kaupunki ehdottanut vaihtoehtoista paikkaa

DNA ja Kuopion kaupunki selvittävät yhä, mihin tukiasema kannattaisi rakentaa. Osa alueen asukkaista on kokenut, että matkapuhelinmasto ei sovi alueelle, johon sitä on suunniteltu.

DNA Oyj
Tukiasema
Sini Ojanperä / Yle

Kuopion kaupunki ja matkapuhelinoperaattori DNA pohtivat yhä, mihin Savolanniemeen suunniteltu matkapuhelinmasto kannattaisi sijoittaa.

DNA haluaisi rakentaa 42 metriä korkean maston puistoalueelle Savolanlehdonkujan ja Savolanmutkan väliin. Uusi masto parantaisi kasvavan asuinalueen matkapuhelin- ja verkkoyhteyksien toimivuutta. Monet alueen asukkaat ovat vastustaneet hanketta. Vastustajien mielestä korkea masto ei sovi keskelle asuinaluetta.

Kaupunki on esittänyt mastolle vaihtoehtoista paikkaa Kilponiemeen, jossa lähin asutus on hieman kauempana. Yhtiö ei ole vielä ratkaissut asiaa. Kaupungin asemakaavapäällikkö Martti Lätti sanoo, että nyt odotellaan DNA:n vastausta ehdotukseen.

– Jos he vastaavat, että mastoa ei voi Kilponiemeen sijoittaa, pitää pohtia kumpi on painavampi, asukkaiden vastustus vai DNA:n näkökannat.

DNA:n mukaan masto pitää joka tapauksessa sijoittaa keskeiselle paikalle, jotta tietoliikenneyhteydet toimisivat etenkin rakennusten sisällä paremmin. Savolanniemen kärjessä on jo tukiasemamasto, mutta asukasmäärän kasvaessa tukiasemia tarvitaan lisää.

Mastot ovat kaikkien operaattoreiden yhteiskäytössä. Yksi operaattori rakentaa maston ja muut voivat halutessaan asentaa siihen oman antenninsa. Maston rakennuttanut perii toisten operaattoreiden antenneista vuokraa.