Keskustan Saarikko: Sotessa on uhkakuvia – valinnanvapaus voi lisätä kustannuksia

Hallituksen sopima sosiaali- ja terveyspaketti saattaa lisätä terveydenhuollon kustannuksia. Paketti vaatii tarkkoja sopimuksia miten palvelut tuotetaan, painottaa keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko.

sote-uudistus
Lääkäri.
Laura Pohjavirta / Yle

Suomessa on tekeillä oma sosiaali- ja terveydenhuollon malli. Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikon mukaan sote-mallia ei kopioda Ruotsista, jossa potilas voi valita melko vapaasti lääkäripalvelut.

– On totta, että mallissa on uhkakuvia. Sote voi lisätä kustannuksia, jos emme tee hyvää valinnanvapauslakia, varapuheenjohtaja Saarikko sanoo Yle:n A-studion sote-lähetyksessä.

Saarikon mielestä nyt on saatu viime hallituskauteen verrattuna paremmat ehdot mallille. Siksi myös onnistumismahdollisuudet ovat tällä kertaa paremmat. Ehtona on muun muassa sekä julkisen että yksityisien puolen hoitokustannusten läpinäkyvyys. Hänen mielestään julkinen voi jatkossa olla se halvempi vaihtoehto.

Saarikko korostaa myös sitä, että valtio antaa sote-palveluille julkisen palvelulupauksen, jolla kerrotaan mitä verorahoilla on lupa saada. Hän ei puhu palveluiden priorisoinnista, vaan siitä mitä palveluita kaikkien on lupa veroillansa odottaa saavan.

Sosiaalidemokraattien terveysasiantuntija, kansanedustaja Tuula Haatainen perää hallituspuolueilta selkeää näkemystä siitä, miten kustannusten karkaaminen vältetään. Hän näkee, että myös keskustan kannattama palvelusetelin käyttö saattaa lisätä rutkasti hoidon kustannuksia.

– Jos järjestelmään hyväksytään laaja joukko erilaisia (yksityisiä) palveluntuottajia, voin seteli kädessä mennä minne tahansa. Se on jo aika pitkälle menevää palveluvapautta, kansanedustaja Tuula Haatainen epäilee.

– Itsehallintoalueet tuovat ne raamit, jonka sisällä potilas voi valita. Pitää kumota, että tässä ei ole kyse mistään avoimesta valtakirjasta. Nyt haemme sitä, että kaikilla on valinnanvapaus, Saarikko täydentää.

Professori Pekka Puska korostaa, että yksittäinen hoitopaikka ei kokonaiskustannusten kannalta ole niin oleellinen. Kustannusten kannalta kaikkein tärkeintä ovat toimivat, oikea-aikaiset hoitoketjut, jossa ei esimerkiksi ole turhia potilaiden siirtoja.

– Nyt sovittu järjestelmä on taatusti tehokkaampi kuin nykyinen. Loppu riippuu siitä, kuinka paljon siihen laitetaan rahaa, professori Puska arvioi.

Sote-ratkaisulla on tarkoitus säästää 3 miljardia euroa lähivuosien aikana.