Äitiyspakkauksen nimi vaihtoon syrjivyyden takia? Tuleva perheministeri kannattaa muutosta

Äitiyspakkauksen nykyinen nimi toistaa vanhentunutta mielikuvaa vauvan hoidon ja kotitöiden kuulumisesta vain äidille. Isät huomioiva nimi vaatisi muutosta lakiin.

talous
Äitiyspakkaus.
Vuodelaatikossa uusi sympaattinen ulkoasu.Kela & Annika Söderblom / Nana Uitto

Äitiyspakkauksen (siirryt toiseen palveluun) nimi saattaa vaihtua. Uutta nimeä ei ole vielä valittu, mutta tilalle on ehdotettu ainakin vauvapakkausta. Nimenmuutosta ajetaan tasa-arvosyistä: isätkin hoitavat vauvoja.

Yle TV2:n talk show'n Marja Hintikka Liven toimitus avasi viikko sitten kansalaisadressin nimenmuutoksen edistämiseksi. Keskustelu vanhemmuuden tasa-arvoisesta jakamisesta kääntyy usein juuri miehen mahdollisuuksiin ja haluun hoitaa lasta, jäädä kotiin ja nostaa kotona tehtävän työn arvostusta.

Ohjelman toimitus esitteli maanantaina ehdotusta äitiyspakkauksen nimen vaihtamisesta kansanedustaja Annika Saarikolle (kesk.), joka aloittaa perhe- ja peruspalveluministerinä keväällä 2017. Saarikko lupasi ministerikaudellaan edistää pakkauksen nimeämistä uudelleen.

– Vanhempien tasa-arvo ja isien osallisuus on kova juttu. Vauvapakkaus kuulostaa tosi hyvältä. Teen osani [nimen vaihtamiseksi] ilman muuta.

Myös Kelan pääjohtajan Liisa Hyssälän mielestä äitiyspakkauksen uudelleen nimeämistä kannattaa pohtia.

Kansanedustaja Annika Saarikon mukaan äitiyspakkauksen nimen muuttaminen muuksi vaatisi sen, että äitiysavustuslakia muutettaisiin nimen osalta.