Ministeri ehdottaa nimikilpailua uusille itsehallintoalueille – Kotus antoi ehdotuksensa jo vuosi sitten

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen haluaisi itsehallintoalueille sujuvamman nimen. Kotimaisten kielten keskus Kotus vastusti sotealueita nimenä jo vuosi sitten.

politiikka
Kotimaisten kielten keskus  kertoi jo vuosi sitten, ettei se kannata ehdotusta nimetä perustettavat sote-alueet sosiaali- ja terveysalueiksi.
Yle Uutisgrafiikka

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) haluaa nimetä perustettavat itsehallintoalueet jollain muulla tavalla.

– Varmaan meidän kaikkien suusssa "itsehallintoalue" on vähän jäykkä. Pilke silmäkulmassa voisi sanoa, että kannattaa järjestää nimikilpailu. Tiedätte, että meillä on ollut esimerkiksi läänejä, totesi Vehviläinen sote-uudistusta esitelleessä tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk. ) säesti Vehviläistä.

– Hyviä nimivinkkejä otetaan vastaan, koska sotealue ei voi olla maailman tappiin se termi, jota käytetään. Sote on lyhennelmä, tarvitaan ristiäiset, Rehula linjasi.

Kielenvaalija ilmaisi sote-närkästyksensä

Suomen virallinen kielenvaalija Kotimaisten kielten keskus (Kotus) ilmaisi sote-närkästyksensä jo vuosi sitten. Tuolloin Kotus kertoi, ettei se kannata ehdotusta nimetä perustettavat sote-alueet sosiaali- ja terveysalueiksi. Silloin oli vireillä viiden sote-alueen Suomi. Kotus lähettikin sosiaali- ja terveysministeriölle 14. lokakuuta 2014 lausunnon, jossa se ehdotti uusien sosiaali- ja terveysalueiden nimiksi ensisijaisesti peruspalvelupiiriä, ruotsiksi omsorgsdistriktet.

Kotus perusteli ehdotustaan toteamalla, että sana peruspalvelu yhdistyy jo tuttuun "peruspalveluministeri" -käsitteeseen. Lisäksi peruspalvelulla on olemassa luonteva ruotsinkielinen vastine "omsorg".

Sanan "peruspalvelu" avulla vältytään Kotusin mukaan käyttämästä kaksiosaista ja siten hankalaa sosiaali- ja terveys -määriteosaa, joka pituutensa vuoksi lyhennetään muotoon sote. Kotus huomautti, ettei sote-lyhennettä voi käyttää ruotsin kielessä, eivätkä lyhenteet muutenkaan ole Kotusin mukaan hyvää virkakieltä.

Alue-sanastakaan Kotus ei suuremmin innostunut. Sen mukaan "alue" on vakiintunut maantieteellisen alueen nimitykseksi, mutta ei toimivan organisaation nimitykseksi. Siksi se ehdottikin tilalle piiriä. Sitä voi Kotusin mukaan luontevasti käyttää organisaation nimessä.

Hallituksen johtotroikka päätti viikonloppuna jakaa Suomen 18 itsehallintoalueeseen ja 15 sote-alueeseen. Niiden on määrä aloittaa 2019.