Neuvo Ruotsista: Käyttäkää suomalaiset muskeleitanne ja tehkää oma Guggenheim

Ruotsalaisen Artipelag-taidehallin johtaja Bo Nilsson aprikoi, miksi suomalaiset tarvitsevat amerikkalaista museota brändätäkseen muotoilua. Hän kehottaa suomalaisia kehittämään oman Guggenheiminsa.

kulttuuri
Bo Nilsson
Bo NilssonMårten Lampén / Yle

Tukholman lähistöllä sijaitsevan kansainvälisen Artipelag-taidehallin johtaja Bo Nilsson kysyy, mihin suomalaiset tarvitsevat amerikkalaista Guggenheim-brändiä.

– Tiedän Guggenheim Helsinki -hankkeesta sen verran, ettei se ole puhtaasti taidetoimintaa vaan siinä on mukana olennaisena osana design-ala.

Nilssonin mukaan suomalaisten olisi syytä pohtia, miksi muotoilua pitäisi brändätä maailmankuulun amerikkalaismuseon avulla.

Helsinkiin kaavaillun Guggenheimin taidemuseon ohjelmistossa painottuisivat Guggenheimin säätiön mukaan pohjoismainen ja kansainvälinen arkkitehtuuri, design sekä näiden yhtymäkodat taiteeseen.

Nilsson toivottaa uudet, asioita mylläävät hankkeet sinänsä tervetulleiksi.

Kansainvälisesti arvostetulla taiteen asiantuntijalla on kuitenkin suomalaisille neuvo.

– Guggenheimin museoita on jo monessa muussa paikassa. Pitäisikö teillä olla kanttia luoda Helsinkiin oma ”guggenheim-museo” ilman että sitä nimitettäisiin Guggenheimiksi.

Nilsson on kansainvälisesti tunnettu taiteen asiantuntija. Hän on työskennellyt muun muassa kööpenhaminalaisen Charlottenborgin taidehallin ja tukholmalaisen Liljevalchsin taidehallin johtajana sekä intendenttinä Tukholman Modernin taiteen museossa.