Kodittomille eläimille perustetaan sijaiskoteja – huutava pula osaavista hoitajista

Erityisesti kodittomia kissoja varten aiotaan perustaa koko maan kattava sijaiskotiverkosto. Vapaaehtoisia sijaiskodin pitäjiä aletaan etsiä joulukuussa.

Kotimaa
Kissa
Jenna Vuokila / Yle

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY alkaa joulukuussa valtakunnallisen sijaiskotien etsintäkampanjan. Tarkoitus on löytää eläimille väliaikainen koti, joka olisi vaihtoehto löytöeläintalolle.

Eläinsuojeluyhdistyksille tulee hoidettavaksi huostaan otettuja elämiä viranomaisilta esimerkiksi heitteillejätön vuoksi. Yhdistykset ottavat usein hoidettavakseen myös eläimet, joita omistajat eivät ole lunastaneet löytöeläintaloista.

Sijaiskoteja tarvitaan SEY:n mukaan löytöeläinten auttamisen lisäksi siksi, että koirien ja kissojen pitovaikeudet lisääntyvät.

– Kunnilla on siis velvollisuus hoitaa löytöeläimiä 15 vuorokautta ja sen jälkeen saavat lopettaa eläimet. Eläinsuojeluyhdistykset ottavat yleensä nämä hoitoon ja etsivät niille uuden kodin, SEY:n sijaiskotiprojektin vastaava Ann-Mari Bergström kertoo.

Sijaiskodeista huutava pula

Sijaiskotien toiminnasta tulevat vastaamaan jäsenyhdistykset, joita on kaikkiaan 42. Jo 16 jäsenyhdistystä on mukana sijaiskotitoiminnassa.

– Usealla paikkakunnilla osaavista sijaiskodeista on huutava pula, SEY:n vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist, toteaa.

Sijaiskoteja aloitetaan etsimään esimerkiksi Joensuussa. Kenelle tahansa esimerkiksi kissoja ei anneta hoidettavaksi.

– Haastattelemme ja tapaamme kaikki vapaaehtoiset, Joensuun eläinsuojeluyhdistyksen sihteeri Hanna Heimonen kertoo.

Sijaiskotien pitäjiksi valitaan eläimiä kunnioittavia ja vastuuntuntoisia ihmisiä.

Eläinsuojeluyhdistys vastaa kaikista kuluista.

Ann-Mari Bergström

– Pitäisi olla valmis ottamaan eläimen hoitoon myös hyvin lyhyellä varoitusajalla ja ennalta määrittelemättömäksi ajaksi. Voi olla kyse viikoista kuukausiin. Eläinsuojeluyhdistys vastaa kaikista kuluista, joten toiminta ei aiheuta kustannuksia sijaiskodille, SEY:n sijaiskotiprojektin vastaava Ann-Mari Bergström.

Sijaiskotitoiminnassa ideana on, että eläimeen voidaan tutustua kotioloissa, jolloin sille on helpompi löytää loppuelämän koti. Uuden kodin kannalta on hyvä, että eläimen luonne ja muut ominaisuudet ovat tiedossa ja eläintä on voitu sosiaalistaa ja totuttaa uusiin asioihin, SEY arvioi.