Luottokortin aluerajaus ei ole käytössä kaikilla pankeilla

Yle Lappi kysyi kolmen pankkiryhmän Rovaniemen konttoreista, onko ryhmällä käytössä maksukorteille suositeltu maantieteellinen aluerajaus. OP-ryhmä ei ole vielä ottanut aluerajauksia käyttöön, Nordea ja Danske Bank taas ovat. Aluerajauksella voi muun muassa estää kortin kopioinnin eli skimmauksen seurauksia.

Kotimaa
Käsi laittaa luottokorttia pankkiautomaatin siniseen kortinlukijaan.
Luottokunnasta neuvotaan keskeyttämään asiointi ja soittamaan automaatissa olevaan numeroon, mikäli huomaa asioinnissa tai automaatissa jotakin normaalista poikkeavaa.Elina Melamies / Yle

Kaikki suomalaiset pankkiryhmät eivät vielä ole ottaneet käyttöön maksukorttien – kuten luottokortin – aluerajausta. Rajaus voi suojata korttia väärinkäytöltä esimerkiksi, jos kortin tiedot kopioidaan ja rahaa yritetään nostaa ulkomailla.

Yle Lappi sai kiinni kolmen eri pankkiketjun edustajat Rovaniemeltä. Kahdessa näistä luottokorttiin saa aluerajauksen: Nordeassa ja Danske Bankissa. OP-ryhmä on selvitellyt asiaa, mutta toistaiseksi asiassa ei ole tehty päätöstä, sanoo OP-Pohjolan pankinjohtaja Mikko Kokkonen.

Viimeisin korttikopiointiepäily Suomessa on marraskuun alusta. Korttitietoja on ehkä salaa urkittu kahdella kylmäasemalla Kouvolassa.

Kopiointi tapahtuu usein niin, että kameran ja väärennetyn kortinlukijan kautta saadaan luottokortin tiedot. Rötöstelijät nostavat sitten tiedoilla rahaa, usein Suomen rajojen ulkopuolella.

Danske Bankin Mastercardissa rajaukset oletuksena

Jos kuluttaja asettaa maksukorttiin aluerajauksen esimerkiksi Suomeen, kortin hyväksikäyttämisen riski pienenee. Rajauksen voi pysyvästi tai tilapäisesti laajentaa koskemaan myös muita maita tai maanosia. Jopa luottokortin Internet-käytön voi rajata.

Finanssivalvonnan riskiasiantuntijan Erja Pullisen mukaan riippuu pankkiryhmästä, millaisia aluerajauksia maksukorttiin voi asettaa. Aluerajausten käyttäminen on kuluttajalle suositeltavaa, Pullinen sanoo.

Pisimpään kolmesta kyselyyn osallistuneesta pankista aluerajauksia on ollut Nordeassa. Nordean Pohjois-Suomen alueen varajohtaja Jouni Iivari kertoo, että heillä luottokorttien aluerajaukset ovat olleet henkilöasiakkaiden käytössä vuodesta 2012 lähtien.

Danske Bankissa yksityishenkilöt ovat voineet tehdä aluerajauksia viime toukokuusta lähtien, sanoo Rovaniemen konttorin pankinjohtaja Erkki Huttunen. Rajauksia on voinut tehdä Visa- ja Mastercard -kortteihin.

Huttusen mukaan heinäkuun alun jälkeen tilatuissa Mastercard debit -korteissa on tietyt rajaukset jo valmiina. Niitä voi muuttaa esimerkiksi verkkopankin kautta.

Verkkopankki onkin yleinen kanava, joissa eri pankkien asiakkaat tekevät aluerajauksia ja muuttavat niitä.

Finanssivalvonnalla ei ole tilastotietoa siitä, mitkä pankit ovat jo ottaneet maksukorttien aluerajauksen käyttöön, Erja Pullinen sanoo.