1. yle.fi
  2. Uutiset

Pasilan linkkitorni tyhjeni, mihin katosivat maankuulun maamerkin lautasantennit? – Katso video

Moni on hieraissut junamatkalla Pasilan läpi silmiään: näyttääkö tv-torni riisutulta vai kuvittelenko. Kuvitelmaa se ei ole. Verkkoyhtiö Digita on kaikessa hiljaisuudessa poistanut suuria lautasantenneja Helsingin toiseksi korkeimman rakennuksen kupeilta.

tekniikka
Linkkitorni

Pasilan betoninen maamerkki, 146-metrinen linkkitorni valmistui 1983 Yleisradion pääjohtaja Sakari Kiurun valtakaudella.

Torni kohotti kansallisen tv-yhtiön uskottavuuden kertarykäisyllä uusiin sfääreihin. Kaikissa itseään kunnioittavien maiden pääkaupungeissa on vastaava. Linkkitorni on tarpeen, kun tv- ja radiosignaaleja pitää lähettää kaarevalla pinnalla kauas signaaleja vastaanottaville asemille maan eri puolille.

Tai siis oli.

Nyt on toisin. Iso osa ohjelmista välitetään nykyaikaisesti valokuitua pitkin. Digita onkin poistanut tornin kupeilta useita halkaisijaltaan noin kolmemetrisiä lautasantenneja sellaista vauhtia, että nyt tarkkasilmäiselle torni näyttää kauempaa paljaalta. Antennit on laskettu alas huipulla olevan vinssin avulla.

Joitain "linkkipeilejä" torniin edelleen jää. Niillä signaali esimerkiksi voidaan välittää paikkoihin, joita ei kuidulla tavoiteta. Linkkipeileillä signaali kaksi kertaa stadionin tornia korkeammasta tornista viuhuu aina 70 kilometrin päähän, ja siitäkin eteenpäin vahvistimen avulla, kerrotaan Digitasta.

Linkkitornista näkee hyvällä säällä jopa Tallinnaan saakka, mutta ohjelmasignaalin kannalta kuitu on arvioitu paremmaksi vaihtoehdoksi. Kuidussa kapasiteettia siirtää tietoa on enemmän.

Lue seuraavaksi