1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Läänien paluu?

1990-luvun puolen välin jälkeen alkanut aluehallinnon myllerrys lähestyy täyttä ympyrää. Uusi aluehallinto sote-tehtävineen haiskahtaa erehdyttävästi lääniltä ja tuleva ylin virkamies maaherralta.

läänit
Lapin läänin vaakunaYLE

Toistaiseksi vähemmälle huomiolle jäänyt näkökulma sote-ratkaisuun on aluehallinto, joka kokee vuosikymmenien myllerryksen mahdollisesti jo kolmen vuoden kuluttua.

Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja, jos ennakoi maakuntapäättäjien kohta jo hirnahtelevan pilttuissaan tulevien valintojen vuoksi. Puolueiden piirijärjestöjen kokoukset alkavat jälleen kiinnostaa ja vaalilaukaltakaan ei vältyttäne ennen ensimmäisten itsehallintoaluevaalien tuloksen julkistusta.

Uusista päättäjistä on tulossa ennennäkemättömän suuria alueellisia vallankäyttäjiä jättibudjetteineen. Valtion ohjaus tulee lisääntymään mutta paljon jää myös alueellisten päättäjien vastuulle. Uuden edessä ovat myös avien, elyjen ja maakuntaliitojen johtajat ja työntekijät, joilta on ehkä häipymässä organisaatio alta.

Itsehallintoalue vai lääni?

Itsehallintoalueille ollaan siirtämässä kuntien sosiaali- ja terveyssektorin lisäksi myös sekä maakuntaliittojen ja aluehallintoviranomaisten tehtävät että mahdollisesti myös toisen asteen koulutus, jos eri yhteyksissä ääneen sanottu tavoite kuntayhtymähimmeleiden kuoppaamisesta toteutuu.

Kansalaisille etäisiksi jääneille, läänit korvanneille aveille ja elyille on jäämässä näillä näkymin vain joitakin viranomaistehtäviä, jotka tuskin tarvitsevat nykyisenkaltaista organisaatiota ylijohtajineen.

Samoin on käymässä maakuntaliitoille, joille jäisi lähinnä vain maakuntien edunvalvonta, mikäli edes sitä. Tästä päättävät kunnat, joiden talousarviot sote-siirron jälkeen leikkautuvat puoleen nykyisestä. Tälle rahalle voi olla muutakin käyttöä kuin maakuntaliitto-organisaation ylläpitäminen.

Ylijohtaja vai maaherra?

Maakuntapoliitikkojen rykimäaika alkaa mahdollisesti jo vuonna 2017 tai viimeistään 2018, jolloin edessä ovat ensimmäiset itsehallintoaluevaalit ja valtuuston valinta. Valtuusto valitsee hallituksen ja puheenjohtajiston.

Tämän jälkeen uusi organisaatio valitsee sääntöjensä mukaan ylimmän virkamiehen, jonka tehtäväkenttä muistuttaa erehdyttävästi maaherraa. Ero on lähinnä siinä, että vaalit tekevät uudesta alueorganisaatiosta ja sen ylimmästä virkamiehestä ehkä vielä vahvemman toimijan kuin aikaisempi lääninhallitus ja maaherra olivat.

Ministerit Rehula ja Vehviläinen kutsuvat kansalaisia pohtimaan hyvää nimeä uudelle hallintoportaalle. Miten siis olisi lääni? Vaakunat olisivat valmiina.

Lue seuraavaksi