Turku kaipaa valtiolta porkkanaa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen

Sote-uudistuksen myötä terveyspalvelut siirtyvät jatkossa kunnilta sote-alueille. Kuntien tehtäväksi jää kuitenkin terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Sairaanhoitaja tarkastelee potilaan tiputuspulloa.
Kalevi Rytkölä / Yle

Kuntien tehtäväksi sote-uudistuksessa kaavailtu terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen tulee ratkaista hyvin tarkasti sote-lain valmistelussa, sanoo Turun hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksa.

– Laissa pitäisi ehdottomasti olla kannustin kunnalle hoitaa terveyden edistäminen hyvin, Liuksa sanoo. – Koska mitä paremmin kunta asian hoitaa, sitä enemmän se asiasta hyötyy.

Toisin sanoen Liuksan mielestä kuntien ei kannata satsata terveyden edistämiseen, jos hyöty parantuneesta terveydestä menee jatkossa itsehallintoalueille.

– Jos meidän kuntalaisten hyvinvoinnin osoitetaan ihan selkeästi kasvavan, siitä pitäisi antaa kunnalle rahallista hyötyä, Riitta Liuksa sanoo.

Valinnanvapaus on vielä hämärän peitossa

Yksi sote-uudistuksen keskeisiä kohtia on valinnanvapaus. Terveyspalveluiden käyttäjän oikeus valita palvelu julkiselta tai yksityiseltä puolelta tai kolmannelta sektorilta.

Toistaiseksi kukaan ei oikein tiedä, mitä valinnanvapaus käytännössä tarkoittaa. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajan Olli-Pekka Lehtosen mukaan asiaan on vaikea ottaa tällä hetkellä kantaa.

– Ennen kuin valinnanvapaus on tarkkaan määritelty, että koskeeko se esimerkiksi yksittäistä toimenpidettä vai kokonaista hoitoketjua, on vaikea sanoa asiasta juuri mitään, Olli-Pekka Lehtonen sanoo.

Sotevalmisteluissa keskeisesti mukana ollut keskustan perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula myönsi tänään, ettei hallituksellakaan ole tiedossa, mitä valinnanvapaus tarkkaan ottaen tarkoittaa.

– Ei ole tarkemmin vielä tiedossa. Nyt on tiedossa vasta se, että otetaan maailmalta mallia ja sitten rakennetaan omanlainen Suomen malli, Rehula sanoi tänään tiedostustilaisuudessa.

Kokoomuksen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka sanoo myös, että toistaiseksi valinnanvapaudesta tiedetään hyvin vähän. Asian vaatima selvitystyö käynnistyy kuitenkin mahdollisimman nopeasti.

– Valinnanvapaus tulee lisääntymään. Teemme omanlaisen Suomen mallin, johon otetaan parhaita paloja maailmalla olevista malleista, Lenita Toivakka sanoo.

Tulevatko palvelusetelit käyttöön?

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtonen sanoo, että valinnanvapaudessa on monta kysymysmerkkiä.

– Miten esimerkiksi varmistamme sen, että potilaalla on riittävä tietopohja tehdä valintoja eri vaihtoehtojen välillä? Tai miten varmistamme sen, että eri vaihtoehtojen välillä laatu on sama ja kustannukset hallinnassa? Olli-Pekka Lehtonen kysyy.

Lehtonen arvelee, että käytännössä asia tulee menemään niin, että lääkäri joutuu auttamaan potilasta tekemään parhaan valinnan eri vaihtoehtojen välillä.

Lehtonen arvelee myös, että tilanne saattaa käytännössä olla samantapainen kuin jo nykyinen palvelusetelikäytäntö. Eli potilaalle annetaan jonkinlainen maksulappu, ja hän saa itse päättää missä sen käyttää.