Orpo: Kreikan rajoilla ei ole tällä hetkellä mitään kontrollia

Euroopan unionin sisäministerit kokoontuvat Brysselissä kiirehtimään EU-komissiota ja toisia jäsenmaita täyttämään lupauksensa pakolaiskriisin hoidossa.

Ulkomaat
Pakolaiset iloitsevat selviydyttyään merimatkasta Lesboksen saarelle.
Pakolaiset iloitsevat selviydyttyään merimatkasta Lesboksen saarelle 1. lokakuuta.Filip Singer / EPA

Tämänpäiväinen ylimääräinen sisäministerikokous yrittää saada toteutettua aiemmin tehtyjä lupauksia. Suomen sisäministeri Petteri Orpo näkee kiireisimmäksi ongelmaksi pakolaisten rekisteröimisen ja järjestelykeskusten perustamiseen Kreikassa.

- Kreikan suhteen olen pessimistinen. Odotan nyt toimia ennen kaikkea tässä. Viime viikkoina on nähnyt, että Kreikan kautta on tullut satoja tuhansia ihmisiä Eurooppaan, tällä hetkellä siellä ei ole mitään kontrollia rajalla, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo.

Tsekki ja Slovakia päättivät olla ottamatta turvapaikanhakijoita?

Niin kauan kuin pakolaiset ja siirtolaiset siirtyvät omin toimin Kreikan läpi ja rekisteröityvät kuka milläkin rajalla, EU ei saa toimimaan myöskään aiemmin päätettyjä kiintiöitä. Niillä turvapaikanhakijoita on tarkoitus siirtää Kreikasta ja Italiasta muihin maihin.

Tsekki ja Slovakia ilmoittivat tänään, että ne eivät ota tänä vuonna turvapaikanhakijoita kiintiöstä, josta EU-maat ovat sopineet. Tsekin sisäministeri perusteli ratkaisua sillä, että järjestelykeskuskset eivät toimi. Molemmat maat äänestivät EU-kiintiöitä vastaan.

Orpon mielestä lähikuukauden ratkaisevat, saako Eurooppa kriisistä otteen. Jos niin ei tapahdu, Orpo uskoo miljoonien ihmisten yrittävän lähivuosina Eurooppaan.

- Pakko löytyä solidaarisuus, muuten tämä järjestelmä ei toimi.

Ylihuomenna EU-maiden ja Afrikan pääministerit keskustelevat pakolaiskriisista Maltalla. Suomen sisäministeri odottaa edistystä

- Nyt on tekemisen aika, juhlapuheet saa riittää, Orpo sanoo.

Orpo näkee Suomen kannalta tärkeäksi yhteistyön muiden Pohjoismaiden kanssa, jotta esimerkiksi Tanska ja Ruotsi eivät ole läpikulkureittejä pohjoista kohti.