1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Ruotsidemokraatit puhuvat paskaa Ruotsista" – Mainoskampanja kuohuttaa taas

Puolue on aiemmin ilmoittanut, että se käyttää kampanjaan noin 10–12 miljoonaa kruunua eli korkeintaan 1,3 miljoonaa euroa.

Turvapaikanhakijoita saapuu Lesboksen saarelle kumiveneissä 3. marraskuuta. Kuva: Stratis Balaskas / EPA

Ruotsidemokraattien mainoskampanja kuohuttaa jälleen tunteita Ruotsissa. Puolue on maanantaina myöntänyt olevansa kampanjan takana, jossa turvapaikanhakijoita pelotellaan tulemasta Ruotsiin, kertovat Ruotsin tiedotusvälineet. Lehtisten otsikko kuuluu: "Ei rahaa, ei töitä, ei koteja".

Ruotsidemokraatit on jakanut turvapaikanhakijoille lentolehtisiä muun muassa Lesboksen saarella. Niissä väitetään virheellisesti, että lihan teurastaminen halal-menetelmällä aiotaan kieltää Ruotsissa, samoin kuin niqab- ja burka-huivien käyttäminen.

– He välittävät Ruotsista kuvaa, joka ei ole todenmukainen. He puhuvat Ruotsista paskaa. Mielestäni poliittisen puolueen ei pitäisi toimia niin, jyrähtää maahanmuuttoministeri Morgan Johansson sanomalehti Aftonbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

– Toisaalta tiedämme, ettei ruotsidemokraatit ole kuten muut puolueet. Heitä ei haittaa turvautua silkkaan valheeseen, kun he haluavat tehdä propagandaa.

Ruotsidemokraatit jakaa lehtolehtisiä Lesboksen saaren lisäksi noin 20 paikassa kuudessa maassa EU:n ulkorajojen lähettyvillä. Puolue ei halua paljastaa tarkkoja paikkoja toiminnalleen ja lentolehtisten jakajat vaihtavat paikkaa heti, kun tieto niiden sijainnista vuotaa sosiaalisessa mediassa.

– Olemme kartoittaneet pakolaisten reitit. Toistaiseksi kaikki on sujunut hyvin, eikä mitään kahakkoja ole syntynyt, sanoo ruotsidemokraattien kampanjavastaava Joakim Wallerstein sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

Hän ei halua kommentoida lentolehtisissä esitettyjä virheellisiä väitteitä, eikä lentolehtisten allekirjoittamista ruotsidemokraattien, ruotsidemokraattien naisjärjestön ja "Ruotsin kansan" nimissä.

– Saat kysyä siitä poliitikoiltamme. Ja heidän aikansa kuluu tällä hetkellä valitettavasti puoluekokouksemme valmisteluun, sanoo Wallerstein Svenska Dagbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin tiedotusvälineet eivät olekaan tavoittaneet ketään ruotsidemokraattia kommentoimaan väitteiden valheellisuutta.

Puolue on aiemmin ilmoittanut, että se käyttää kampanjaan noin 10–12 miljoonaa kruunua eli korkeintaan 1,3 miljoonaa euroa. Suurin osa puolueen rahoituksesta tulee veronmaksajilta.