1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kaksikieliset palvelut uhattuina? – sote-ratkaisu huolettaa Pohjanmaalla

Pohjanmaalla on erityistä huolta herättänyt se, minkälaisia vaikutuksia sote-ratkaisulla on ruotsinkielisiin palveluihin. Suunnitelmissa on nähty perustuslaillisia ongelmia. RKP:n entinen kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos pitää tärkeänä, että sote-esityksen epäkohdat kaivetaan esiin.

politiikka
Ulla-Maj Wideroos seurasi silmä ja korva tarkkanahallituksen tiedotustilaisuutta.
Ulla-Maj Wideroos seurasi silmät ja korvat tarkkana hallituksen tiedotustilaisuutta.Elina Kaakinen / Yle

Entinen RKP:n kansanedustaja närpiöläinen Ulla-Maj Wideroos on puheenjohtajana työryhmässä, joka seuraa ruotsin kieleen liittyviä kysymyksiä sote- ja aluehallintouudistuksessa. Työryhmän ovat asettaneet Suomen Kuntaliitto ja Svenska Finlands folkting.

Hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen Wideroos kaipasi karttoja.

– Vaikka väitetään, että ei ole karttoja eikä ole nähty karttoja, niin kuitenkin, kun puhutaan 18 itsehallintoalueesta ja 15 sotealueesta, niin joku on aivan varmasti piirtänyt jossakin karttoja. Ja kartatahan ovat aina mielenkiintoisia, niitä olisin mielelläni nähnyt.

Wideroos ei saanut vielä tarpeeksi vastauksia avoimiin kysymyksiin. Huojentava tieto hänelle oli kuitenkin se, että hallituksen linjauksen mukaan kaikissa nykyisissä keskussairaaloissa säilyy päivystys vaikkakin nykyistä suppeampana.

– Hyvin selvästi ministeri Rehula sanoi, että kaikissa keskussairaaloissa säilyy 24/7 palvelut. Se oli huojentava tieto, koska huhut viime viikolla, eilen ja vielä tänä aamuna kertoivat jotain aivan muuta.

Pohjanmaalla on herättänyt levottomuutta se julkisuudessa ollut arvio, että Vaasan keskussairaala ei jatkossa olisi enää päivystävä sairaala. Varsinkin Pohjanmaan ruotsinkielisten palveluista on oltu huolissaan ja suunnitelmissa on nähty perustuslaillisia ongelmia.

"Ruotsinkieliset pääsevät päättämään"

Ulla-Maj Wideroosin mukaan kysymyksiä ja huolenaiheita on edelleen paljon, mutta periaatteessa hän pitää ruotsinkielisten palveluiden kannalta hyvänä ratkaisuna sitä, että itsehallintoalueiden ja sotealueiden määrässä päädyttiin suurempaan lukuun.

– Jos alueita olisi vähän, ruotsinkielisten osuus väestöstä jäisi niin pieneksi, että palvelut eivät heitä kohtaisi. Lisäksi itsehallintoalueilla ruotsinkieliset pääsevät mukaan päätöksentekoon. Eivät tietenkään enemmistönä, mutta riittävän suurena vähemmistönä kuitenkin, toteaa Wideroos.

Ulla-Maj Wideroosin mukaan hänen työryhmässään tutkitaan nyt tarkasti kaikki käytettävissä oleva tieto ja sote-ratkaisun epäkohdat kaivetaan esiin. Sote-ratkaisu on lähdössä kymmenen viikon lausuntokierrokselle.

– Kokemuksesta tiedän, että lausunnoilla on merkitystä ja mitä enemmän lausunnoissa on konkretiaa, sitä suurempi merkitys niillä on, evästää Wideroos kaikkia asianosaisia.

Lue seuraavaksi