Vihreiden Niinistö kehuu sote-uudistusta: "Riittävän hyvä malli"

Hallituksen sote-malli ei ansaitse tyylipisteitä mutta voi luoda Suomeen aidosti tasa-arvoisen terveydenhuollon kermankuorinnan sijaan, sanoo vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

sote-uudistus
Ville Niinistö
Ville Niinistö eduskunnassa Helsingissä perjantaina.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vakuuttaa tyytyväisyyttään hallituksen sote-mallin pohjapiirrokseen.

– Vaikka tyylipisteitä näistä viime päivien kaupankäynneistä ei hallituspuolueille tule, niin tämä on riittävän hyvä malli. Meidän mielestämme tältä pohjalta voidaan pelastaa suomalainen terveydenhuolto ja sosiaalipalvelut, Niinistö kommentoi Ylelle hallituksen sote-julkistuksen jälkeen.

Niinistön mukaan nyt on tärkeää varmistaa kaksi asiaa: että kaikílle suomalaisille saadaan yhdenvertainen nopea pääsy lääkäriin ja että hoitoketjuista saadaan katkeamattomat.

"Nykyinen järjestelmä on erittäin eriarvoinen"

Niinistön mukaan suomalainen terveydenhoito on nyt eriytynyt hyvä- ja huono-osaisten palveluihin.

– Nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä on erittäin eriarvoinen. Terveyskeskuksissa käyvät lähinnä työttömät ja heikompiosaiset, ja heidän saamansa palvelu heikkenee, koska erikoissairaanhoito ja yksityinen puoli vievät näitä varoja, Niinistö sanoo.

– Yksityinen sektori kuorii kermaa päältä pois Kela-tuilla ja työterveyshuollolla ilman mitään vastuuta kokonaishoitoketjuista. Jos uudistus tehdään oikein, heidät saadaan osaksi hoitoketjujärjestelmää julkisen valvonnan alle.

Niinistön mukaan valinnanvapautta on rajattava niin, ettei yksityinen sektori pääse "tienaamaan ylihoidolla".

– Ruotsissa on ollut ongelmaa siitä, että varakkaat saavat enemmän hoitoa silloinkin kun eivät sitä niin tarvitsisi, kun taas tarjonta heikompiosaisille voi heikentyä. Tämä on estettävä Suomessa.

Niinistö uskoo, että 12 laajasti päivystävää sairaalaa on riittävästi. Hänen mukaansa 12 keskeisimmän sairaalan malli on lähtökohtaisesti kustannustehokas, ja pätevien lääkärien saanti maakuntiin helpottuu.

Positiivinen ääni oppositiosta

Vihreät ottaa uudistukseen selvästi vasemmistoa positiivisemman kannan.

Niinistö haluaa liittää vihreät vastuupuolueiden joukkoon. Hän mainitsee toistuvasti, että vihreät haluaa olla mukana varmistamassa, että uudistus tehdään oikein. Tässä keskeinen kysymys on esimerkiksi valinnanvapauslainsäädännön rajaaminen.

Kevyttä oppositiokritiikkiäkin Niinistöltä toki irtoaa.

– Emme pidä siitä, että hallitus sivuutti asiantuntijat valmistelun loppumetreillä. Sote-alueita olisi fiksumpaa olla kaksitoista viidentoista sijaan. Kahdeksantoista itsehallintoalueen himmeli siihen päälle on ihan turha. Kokoomus on ajanut valinnanvapautta tavalla joka saa hiukan epäilemään tuleeko tästä reilusti rajattu järjestelmä, jossa yksityinen sektori ei pääse kuorimaan kermoja päältä.

Mutta hänen keskeinen sanomansa on, että uudistuksella on vihreiden tuki.

– Nyt ei ole oikea hetki lähteä jarruttamaan kaikkea vain siitä periaatteesta että väärä porukka päättää. Kysymys on siitä, onko lasi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä, ja meidän mielestämme sen pitää olla nyt puoliksi täynnä. Muuten terveydenhuoltojärjestelmämme romahtaa entisestään.

Korjattu klo 17:54. Jutussa luki kirjoitusvirheen takia, että julkinen sektori pääse "tienaamaan ylihoidolla", kun jutussa tarkoitettiin yksityistä sektoria.