Avaruussäätä ja ahaa-elämyksiä – Tiedepäivät nostaa esiin Kainuun mahdollisuudet

Yritykset ja oppilaitokset laittavat esille muun muassa supertietokonetta, robotteja ja pelejä Kajaanin ammattikorkeakoululle, jotta ysiluokkalaiset ja lukion 1.-luokkalaiset näkisivät, millaisia vaihtoehtoja kotimaakunta tarjoaa tieteen ja tekniikan aloilla.

tiede
Kuva Hopping penguin -pelistä.
Tiedepäivillä pääsee tutustumaan muun muassa peleihin ja niiden tekemiseen.KAMK

Kajaanin ammattikorkeakoulun liikuntasali muuttuu tieteen ja tekniikan näyttämöksi Kajaanissa 10.-11. marraskuuta. Kaksipäiväisillä Tiedepäivillä (siirryt toiseen palveluun) kajaanilaisnuoret pääsevät tutustumaan tieteen ja tekniikan aloihin mahdollisina opiskeluvaihtoehtoina ja työpaikkoina, toteaa Kati Haverinen Kainuun Edusta.

– Esillä ovat oppilaitokset ja yrityksiä. Pelkästään luentosalissa eivät nuoret joudu istumaan, vaan ryhmiin jaetut nuoret ovat puolet päivästä luennoilla ja toinen puoli menee työpajoissa kiertäen.

Työpajat on Haverisen mukaan yritetty tehdä niin, että niissä voisi syntyä myös ahaa-elämyksiä.

– Supertietokonetta ei esitellä vain tietokoneena vaan näytetään, miten esimerkiksi avaruussääennusteen voi tehdä sillä.

Erilaisia työpajoja järjestävät muiden muassa pelintekijät Kajaanin ammattikorkeakoulusta, Tieteen tietotekniikan keskus CSC sekä datakeskusten ja digitaalisen liiketoiminnan verkosto Digitice Finland.

Jatkoa on jo mietitty

Tiedepäivillä halutaan nostaa nuorten mieliin se, millaisia mahdollisuuksia kotimaakunnasta löytyy. Kaksipäiväiseen tapahtumaan on kutsuttu kajaanilaiset ysiluokkalaiset ja lukiossa ensimmäistä vuottaan opiskelevat.

Supertietokonetta ei esitellä vain tietokoneena, vaan näytetään, miten esimerkiksi avaruussääennusteen voi tehdä supertietokoneella.

Kati Haverinen

– Tilaisuuteen odotetaan noin 600 nuorta, joten kyse on suuresta joukosta nuoria. Siksi on mietitty myös tarkkaan sitä, mitä ja miten asioita Tiedepäivillä esiin nostetaan. Sitä on suunniteltu koulujen opintojenohjaajien kanssa keväästä lähtien.

Tiedepäivät tuskin jäävät yhteen kertaan, tuumaa Haverinen.

– Muutama yritys on jo kysynyt, pääseekö seuraavaan tapahtumaan mukaan. Päätöksiä järjestämisestä ei vielä ole, mutta todennäköisesti ensi syksynä Tiedepäivät järjestetään. Kutsutaanko silloin mukaan enemmän nuoria esimerkiksi koko Kainuusta, sitä ei vielä tiedetä.

Tiedepäivät järjestetään Kajaanin ammattikorkeakoululla tiistaina ja keskiviikkona klo 9–14.