Hyppää sisältöön

Lahjojen nettiostelu vahvassa nousussa – valtaosa suomalaisista käy jouluostoksilla verkossa

Kyselytutkimuksen mukaan nettiosteluaikeissa vahva nykäys. Joululahjojen verkko-ostajat  pitävät sitä keinona joulukiireen ja stressin hallintaan.

Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan joululahjojen verkkokaupoista ostaminen on vahvassa nousussa viime vuodesta. Ostoaikeiset ovat lisääntyneet joka vuosi, mutta nyt näkyy selvä kasvunykäys. Ostoaikeisia on noin 10 prosenttiyksikköä enemmän kuin 2014.

Tutkimuksen mukaan 66 prosenttia suomalaisista aikoo ostaa joululahjoja verkkokaupoista. Joululahjojen verkko-ostajat  pitävät sitä keinona joulukiireen ja stressin hallintaan.

Miehet ovat hieman aktiivisempia verkko-ostajia kuin naiset, mutta sukupuoltakin enemmän verkko-ostaminen on sidoksissa vastaajan ikään. Mitä nuorempi, sitä todennäköisemmin hän ostaa verkkokaupoista ja sitä todennäköisemmin myös ulkomaisista verkkokaupoista.

Valmius ulkomaisista kaupoista ostamiseen onkin noussut, vaikkakin edelleen harva ostaa pelkästään ulkomaisista kaupoista. Sen sijaan pelkästään kotimaisiin verkkokauppoihin kohdistuvia ostoaikeita on reilulla neljäsosalla suomalaisista. Tämä osuus on pysynyt entisellään vuodesta 2011 lähtien.

TNS Gallup Oy kartoitti Postin toimeksiannosta joululahjojen ostamista verkkokaupoista. Kysely toteutettiin Gallup Kanavalla 9.–14.10. 2015. Kyselyyn vastasi 1 002 kuluttajaa.

.
.