1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tärkeä kirje myöhässä – ei voi mitään

Kirjepostin viipyminen Postin selkkausten vuoksi voi aiheuttaa asiakkaille haittaa. Työtaistelutoimenpiteet katsotaan kuitenkin ylivoimaiseksi esteeksi, joita asiakas joutuu hyväksymään.

Kuva: Yle

Postille ei synny korvausvelvoitetta, mikäli kirjeen myöhästyminen aihettaa vahinkoa, Viestintävirastosta kerrotaan.

– Viivästymiselle ei ole asetettu mitään enimmäispituutta. Se voi olla niin pitkä kuin postinjakelun estävä tilanne on, kertoo kuluttajasuojaryhmän päällikkö Merja Saari.

Saari kertoo, että sanoma- ja aikakauslehdet eivät kuulu postilain piiriin. Lehtijakelu perustuu sopimukseen Postin ja kustantajien välillä.

Postilla on velvollisuus jakaa yleispalvelukirjeet viitenä päivänä viikossa. Saari kertoo, että viisipäiväinen jakeluvelvoite koskee vain pientä osaa kirjeistä. Yleispalvelukirjeitä ovat sellaiset kirjelähetykset, jotka on maksettu käteismaksullisesti. Tämä tarkoittaa postimerkillisiä lähetyksiä.

– Se koskee Suomessa alle viittä prosenttia kaikista kirjelähetyksistä. Tästä velvollisuudesta voidaan poiketa tilapäisesti, silloin kun postin jakamisen estää jokin ylivoimaiseen esteeseen verrattavissa oleva seikka. Lakosta tai säästä johtuvat esteet ovat tyypillisiä esteitä, jolloin velvoitteesta voidaan poiketa.

Postin Pohjois-Suomen ja Järvi-Suomen aluepäällikkö Eikka Urpilainen sanoo, että yhtiö on pahoillaan, että postinjakelussa on ongelmia. 

– Korvausta voi tietysti hakea, mutta korvausvelvollisuuden syntyminen ei ole todennäköistä, koska lähtökohtaisesti lakko tai työtaistelu katsotaan ylivoimaiseksi esteeksi.