Kulttuuritreffeillä voi tehdä vaikutuksen – mutta vältä näitä virheitä

Kulttuurin parista on helppo löytää ensitreffeille sopivaa tarjontaa. Stand up -esitys voi naurattaa molempia tai paljastaa toisen osapuolen kehnon huumorintajun. Elokuvien suosio pitää pintansa, mutta kannattaako leffaan mennä heti ensitreffeillä? Listasimme kulttuurinnälkäisille parhaat vinkit ja pahimmat mokat.

kulttuuri
Pariskunnan kuva älypuhelimen näytöllä.
Julian Stratenschulte / EPA

Ahkerasti treffeillä käyvistä sinkuista on tullut niin merkittävä ryhmä, että kulttuuriväki on huomannut mahdollisuutensa. Museot järjestävät treffi-iltoja ja kirjakaupat sokkotreffejä. Jos kaipaa treffeiltä muutakin kuin kahvittelua ja kolmen ruokalajin illallista, kannattaa kääntää katse kulttuuritapahtumiin.

Mies, tee vaikutus Museokortilla

Mikäli olet naisista kiinnostunut sinkkumies, kannattaa käydä museoissa ja näyttelyjen avajaisissa. Yleisössä naiset ovat valtavassa enemmistössä.

Treffikävijän on syytä harkita toukokuussa markkinoille tullutta Museokorttia. 54 euroa maksavalla kortilla pääsee vuoden ajan ilmaiseksi kahteen sataan museoon ympäri Suomea. Parhaassa tapauksessa jo pelkkä kortin omistaminen antaa hyvän vaikutelman.

Treffinäyttely kannattaa valita tarkkaan. Ajankohtaiset taidetapaukset herättävät helposti keskusteltavaa. Kiinalaisen Ai Weiwein näyttely on täynnä suuria veistoksia ja populaaritaidetta myötäileviä kuvia, joten tuoreelle parille kierros elokuvateatterin yläkerrassa sijaitsevassa HAM:issa sopii hyvin.

Turun suunnalla treffejä järjestävälle sopii esimerkiksi Nils Dardelin näyttely Turun taidemuseossa.

Tampereella voi toki mennä treffeille myös Suomen Jääkiekkomuseoon, jos esimerkiksi Sara Hildenin museon Aseina huulipuna ja kyyneleet? –näyttely ei sovi ohjelmaan.

Elokuvat – hyvä idea, muttei ehkä ensitreffeillä

Elokuvissa käynti on ylivoimaisesti suosituin kulttuuriharrastus Suomessa. Ensitreffeille emme kuitenkaan elokuviin menoa suosittele, sillä monelle voi tuntua suorastaan kiusalliselta istua pimeässä ventovieraan vieressä tuntikaupalla.

Elokuviin moni kuitenkin päätyy, sillä niitä on tarjolla usein ja hintakin on kohtuullinen esimerkiksi konsertteihin verrattuna. Monelle nuorelle elokuvat ovat kaikesta huolimatta paras vaihtoehto, koska illanviettopaikkoja on alaikäisille heikosti tarjolla.

Ylen elokuvatoimittaja Jenni Koponen listasi tämän hetken elokuvatarjonnasta parhaat elokuvat treffi-illalle perustelujen kera.

Stand up -keikka paljastaa paljon

Stand up -koomikot ovat nousseet viime vuosina kaikkien suomalaisten tietoisuuteen. Suurimmat kotimaiset nimet vetävät jäähallit täyteen ja Ismo Leikola valittiin Yhdysvalloissa maailman hauskimmaksi koomikoksi.

Treffeillä stand up -huumori saattaa toimia hyvin, koska jännittyneessä tilanteessa nauru rentouttaa. Omat vitsit voi jättää varastoon ja luottaa ammattilaisen tuottamaan tunne-elämykseen. Järkytys voi tosin yllättää siinä vaiheessa, kun omasta mielestä liian ronskit vitsit saavat toisen osapuolen nauramaan kippurassa.

Matt Damon Yksin Marsissa elokuvassa
Matt Damonin yksinäisyyttä on hyvä seurata kaksin.Twentieth Century Fox

Taidegallerioissa voi käydä ilmaiseksi

Kulttuuritreffeihin ei välttämättä tarvitse paksua lompakkoa, eikä taidegalleriassa vieraillakseen ei tarvitse olla erityinen kuvataiteentuntija. Galleriassa voi piipahtaa vaikka vain ohi mennen. Useimmat galleriat eivät peri pääsymaksua.

Helsingissä treffit voi yhdistää galleriakierrokseen. Johtavista gallerioista voi myös bongailla taidemuseoiden tulevia ostoksia. Esimerkiksi Helsinki Contemporaryn, Anhavan ja Galerie Forsblomin näyttelyitä kannattaa tarkkailla.

Muualla Suomessa Turun keskustassa gallerioita (siirryt toiseen palveluun) löytyy tiuhaan, samoin Oulussa (siirryt toiseen palveluun) ja Tampereella (siirryt toiseen palveluun). (siirryt toiseen palveluun)

Haasteita kaipaavalle nykytanssia tai suljettuja huoneita

Aina treffeillä ei tarvitse olla korostetun turvallista tai mukavaa. Jos treffikumppani on jo kokenut kulttuurinharrastaja, voi kokeilla jotain hiukan haastavampaa.

Tänä vuonna suosioon nousseet pakohuonepelit on suunnattu pääasiassa useamman hengen porukoille, mutta yllätyksiä kaipaava voi kokeilla treffejä pelissä, jossa tietä ulos etsitään tehtävien ja arvoitusten kanssa.

Kohtaus nykytanssiteoksesta Riisuttuna
Nykytanssi sopii kokeilunhaluisille treffikävijöille.Yle

Stand up -komiikan tavoin myös pakohuonepelit tarjoavat ikään kuin esikatselun treffikumppanin luonteeseen. Jos kumppanisi saa raivarit heti ensimmäisen vaikean haasteen kohdalla, voit itse nauttia pelistä ja todeta, ettei seuraavia treffejä tarvita.

Jos haluat räväkän ja vaikuttavan kulttuurikokemuksen treffien aluksi, voit kokeilla vaikka joulukuussa ensi-iltaan tulevaa Uuden tanssin keskus Zodiakin esitystä Go Go Tanssiryhmä Kuumat Putket: Divine – New Age -musikaalia.

Sen esittelyteksti (siirryt toiseen palveluun)viittaa jo sukupuoleen ja hurjiin kokemuksiin ylistyksestä ja alistuksesta – treffit ovat siis ainakin rohkea askel monen epämukavuusalueelle.