Sairaanhoitopiirin johtaja: Sote palauttaa ajassa taaksepäin

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajan Riitta Luosujärven mukaan sote-uudistuksen myötä päivytyksessä palataan aikaan ennen päivytysasetusta, jolloin sairaalassa ei ollut leikkaussalin henkilökuntaa ympäri vuorokauden. Hän pitää todennäköisenä myös, että synnytykset loppuvat Länsi-Pohjassa.

Oulu
Länsi-pohjan keskussairaala
Karoliina Haapakoski / Yle

Sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi pitää todennäköisenä, että synnytykset loppuvat Länsi-Pohjassa. Hän kuitenkin toivoo, että vuonna 2017 päättyvälle poikkeusluvalle saataisiin jatkoaikaa, mikä mahdollistaisi synnytysten siirtämisen Ouluun.

– Alueen ihmisten tavanomainen asiointisuunta on Ouluun päin. Toivotaan, että vuoden 2018 loppuun saakka saataisiin jatkaa tällä mallilla ja että Oysissa saataisiin naisten- ja lastentalo valmiiksi, jolloin siellä olisi parempi valmius ottaa meidän alueen synnyttäjät vastaan kuin tällä hetkellä, Luosujärvi selventää.

Ei isoa muutosta kuntalaiselle

Myös öiset leikkaukset ovat päättymässä. Luosujärven mukaan sote-uudistuksen myötä päivystyksessä palataan vuoden päivät taaksepäin eli aikaan ennen päivystysasetusta, jolloin sairaalassa ei ollut leikkaussalin henkilökuntaa ympäri vuorokauden eikä moninkertaista kirurgista päivystystä.

Nyttenkinhän on niin, että on erikoisaloja, joiden päivystys on vain yliopistosairaaloissa, muun muassa kardiologi- ja neurokirurginen päivystys.

Riitta Luosujärvi

– Varmaan tulee keskusteluita siitä, missä menee raja, mihin saakka päivystyksellisiä potilaita leikataan. Se voi olla kello 22 tai 23 ja yöaikainen toiminta on muualla. Mutta näin se on käytännössä tälläkin hetkellä. Hyvin vähän on yöaikaikaisia operaatioita, Luosujärvi kertoo.

sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi
Sairaanhoitopiirin johtaja Riitta LuosujärviJarno Tiihonen / Yle

Vakavimmat tapaukset Ouluun

Vaikka yöllinen leikkaustoiminta keskitettäisiinkin Lapin keskusairaalaan, ei se tarkoita sitä, että potilas vietäisiin aina ensisijaisesti Rovaniemelle.

– Vakavimmat potilastapaukset viedään suoraan Ouluun. Eihän siinä ole mitään järkeä hurrautella 400 kilometriä sairaat potilaat kyydissä.

Vaikka erva-alueita ollaan lopettamassa, ei se Luosujärven mukaan tarkoita sitä, että yhteistyö tai työnjako Oulun erva-alueen kanssa loppuisi.

– Nyttenkinhän on niin, että on erikoisaloja, joiden päivystys on vain yliopistosairaaloissa, muun muassa kardiologi- ja neurokirurginen päivystys. Ja kyllähän nämä potilaat viedään jatkossakin Ouluun, Luosujärvi toteaa.

Kansanedustaja: Yleisin tarve on peruspalveluille

Torniolainen kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) sanoo, että moni sote-ratkaisun yksityiskohta on yhä auki ja ratkaisematta.

Ei tällaisia ihmismassoja pysty noin vain liikuttelemaan talvikeleillä ja pitkillä etäisyyksillä.

Katri Kulmuni
Katri Kulmuni
Kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.)Jarno Tiihonen / Yle

– Vasta raamit ovat olemassa, yksityiskohtia ei. Tässä nähdään vielä monta episodia, hän sanoo.

Kulmuni uskoo, että jonkinlaista toimintaa jää myös Meri-Lapin alueella.

– Kun ollaan Rovaniemen ja Oulun välissä, ei tällaisia ihmismassoja pysty noin vain liikuttelemaan talvikeleillä ja pitkillä etäisyyksillä.

Hän sanoo kuullensa jonkin verran kritiikkiä siitä, että sote-ratkaisussa asioita on lähestytty "erikoissairaanhoitovetoisesti".

– Suurin osa tarvitsee peruspalveluita. On kritisoitu, että tässä mennään erikoissairaanhoitovetoisesti. Jos ihmiset pääsisivät aiemmin hoitoon, ei ehkä tarvittaisi niin paljon kalliita erikoissairaanhoitopalveluita.